Rusija

Moskva steže obruč: Raspisana poternica za bivšim šefom MUP-a i vojske Ukrajine

Spisak traženih na poternicama MUP Rusije od noćas je širi za još nekoliko ukrajinskih zvaničnika pored predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i bivšeg lidera Ukrajine Petra Porošenka
Moskva steže obruč: Raspisana poternica za bivšim šefom MUP-a i vojske Ukrajinewww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije raspisalo je poternicu za bivšim ukrajinskim ministrom unutrašnjih poslova Arsenom Avakovom, koji je na tom položaju bio u periodu od 2014. do 2021. godine.  

Tačan razlog zbog kojeg se traži nije naveden, ali se zna da ga je 2022. Istražni komitet Rusije spominjao kao jednog od umešanog u zločine počinjeni u Donbasu. 

MUP Rusije je danas izdao poternicu i za bivšim glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Ruslanom Homčakom.

Spisku je noćas dodat i bivši šef ukrajinske diplomatije Pavel Klimkin. On je tu funkciju vršio u periodu od 2014. do 2019. godine. Ranije ove godine, u aprilu, Istražni komitet Rusije ga je optužio da je umešan u napade i druge zločine u Donbasu.

Poternica je danas raspisana i za bivšim ministrom informisanja Ukrajine Jurijem Stecom, na osnovu jednog člana krivičnog zakona Rusije, koji nije preciziran. 

Na listu je danas dodat i sadašnji ukrajinski ambasador u Moldaviji Aleksej Danilov, koji je, podsetimo, do nedavno (od 2019. do 2024.) bio na poziciji prvog čoveka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, ali i Vladimir Grojsman, predsednik Rade Ukrajine u periodu od 2014. do 2016, u aprilu optužen za različite zločine u Donbasu.

Podsetimo, MUP Rusije poslednjih dana je raspisao poternice za velikim brojem sadašnjih ili bivših istaknutih ukrajinskih zvaničnika. Među njima je i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, ali i bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko. 

Prethodno, Moskva je raspisala poternicu i za bivšim ministrom finansija Ukrajine Aleksandrom Šlapakovim i bivšim šefom Nacionalne banke Ukrajine Stepanom Kubivom, zatim šefom Službe bezbednosti Ukrajine, poslanika Vrhovne rade Valentinom Nalivajčenkom, ali i novim sekretarom Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksandrom Litvinjenkom.

Od početka ovog meseca, poternica je raspisana i za bivšim ukrajinskim ministrom pravde Pavelom Petrenkom.

Prošle godine, izdata je poternica i za komandantom Vojno-vazdušnih snaga Ukrajine Nikolajem Oleščukom i naredba za hapšenje Kirila Budanova, načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) i to zbog terorizma.

image