Srbija i Balkan

Šiderov ultimatum Vučiću i Dodiku: Ili EU ili Rusija

Austrijanac je optužio srpsku vlast da "ide putem koji sigurno ne vodi bliže Evropskoj uniji"
Šiderov ultimatum Vučiću i Dodiku: Ili EU ili Rusija© IMAGO/Andreas Stroh

Sadašnja vlast u Srbiji "ide putem koji sigurno ne vodi bliže Evropskoj uniji", ocenjuje posmatrač na decembarskim izborima u Srbiji, kao i glavni kandidat Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) na izborima za Evropski parlament Andreas Šider u intervjuu za "Danas".

"Ne samo da vidimo negativnu reakciju u pogledu demokratije i vladavine prava, već i Putinovog saveznika koji vlada u Srbiji. Ako Vučić nastavi da vodi politiku na ovaj način, pokušavajući da destabilizuje ceo region, moramo da sagledamo posledice poput zamrzavanja procesa proširenja EU", zapretio je Šider, nadajući se kako će Srbija naći "konstruktivan reformski put za vladavinu prava i demokratiju"

Osim Vučića, Šideru se ne dopada ni Dodik, kome poručuje da "treba da prestane sa svojom secesionističkom retorikom koja nije korisna ni za Bosnu, ni za evropske integracije zemlje".

"Da, frustrirajuće je što neke zemlje članice EU koče proces evropskih integracija zbog svojih bilateralnih pitanja, što je otvorilo vrata Rusiji da iskoristi ove tenzije za podsticanje anti-EU i nacionalističkih osećanja. Ali da bi se suprotstavili ovim nacionalističkim osećajima u Bosni i Hercegovini, bio je važan korak da se toj zemlji dodeli status kandidata", rekao je Šider.

Dodajući da proces proširenja omogućava regionu da postane jači i otporniji na unutrašnje sukobe, socijaldemokrata iz Austrije postavlja ultimatum Vučiću i Dodiku.

"Na njima je da donesu odluku. Da li žele da se kreću u pravcu demokratske i integrisane Unije ili su orijentisani na Rusiju", naveo je.

Šider je razgovor zaključio ističući kako "čak i Putin zna da sve dok je EU zajedno, imamo najveće šanse za mir".

"Zbog toga on čini sve da ojača ekstremno desničarske i nacionalističke partije širom Evrope, jer obe dele isti cilj oslabljene i podeljene Evrope", rekao je.

image