Srbija i Balkan

Evropski socijalisti protiv srpskog naprednjaka: Govor mržnje

Partija evropskih socijalista (PES) izgleda prati zasedanja srpske Narodne skupštine
Evropski socijalisti protiv srpskog naprednjaka: Govor mržnje© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

Partiju evropskih socijalista (PES) uvredilo je što je funkcioner Srpske napredne stranke i bivši predsednik skupštine Vladimir Orlić na zasedanju u Beogradu dodelio lažne ordene za službu tzv. Kosovu poslanicima Evropskog parlamenta Andreasu Šideru i Toninu Piculi.

Zbog toga je PES izdao saopštenje u kojem navode da ih je Orlić na taj način napao, a generalni sekretar PES-a Đakomo Filibek izjavio je da ovo nije prvi put da je stranka predsednika Srbije Aleksandra Vučića napala poslanike Evropskog parlamenta.

Kako kaže, time je pokazano nepoštovanje prema Evropskoj uniji.

"Aktuelni napadi su još opasniji s obzirom na to da je dodatna nestabilnost u regionu podgrejana sa plenarnog sastanka Narodne skupštine Srbije. Pogotovo imajući u vidu odnose zvaničnog Beograda i Prištine. Ovakve optužbe imaju još veću težinu jer dolaze od visokog funkcionera Srpske napredne stranke i bivšeg predsednika Narodne skupštine Srbije Vladimira Orlića", kaže Filibek.

PES je izrazio zabrinutost za vladavinu prava u Srbiji nakon što je vlada upotrebila grubu silu protiv protesta opozicije početkom januara zbog navoda o neregularnosti izbora.

Da predstavnici ove stranke ne prate baš zasedanja srpskog parlamenta već imaju one koji im javljaju šta se zbiva u Beogradu, jasno je po tome što je PES u objavi označio Stranku slobode i pravde Dragana Đilasa.

image