Srbija i Balkan

Dodik u Sankt Peterburgu: Rusija i srpski narod suprotstavljeni ne NATO-u i Zapadu nego zlu

Predsedniku Srpske je uručena medalja "Predsedničke biblioteke Jeljcin", kojoj je on uručio knjigu "Na Drini ćuprija" na ruskom jeziku
Dodik u Sankt Peterburgu: Rusija i srpski narod suprotstavljeni ne NATO-u i Zapadu nego zlu© Pierre Crom/Getty Images

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao je rano jutros u Sankt Peterburg, gde će učestvovati na dvodnevnom Međunarodnom ekonomskom forumu, na kojem će razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, saopšteno je danas iz Dodikovog kabineta.

"Doputovali smo rano jutros u Sankt Peterburg. Započinjemo sastanke s privrednicima. U drugom delu dana očekuje me sastanak s predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom", napisao je Dodik na Iksu.

Vozilo koje prevozi predsednika ima obeležja Republike Srpske.

On se sastao sa rukovodstvom kompanije "Ruske železnice", a potom i sa gubernatorom Sankt Peterburga Aleksandrom Beglovom.

Ovom prilikom Beglov je izjavio da je velika čast što je delegacija Srpske, na čelu sa Dodikom u poseti Sankt Peterburgu.

"Građani Sankt Peterburga prate vašu borbu za stalne i porodične vrednosti i nas to oduševljava. Vaše istorijsko pamćenje je odlično. Ja lično vas mnogo poštujem i viđali smo se mnogo puta. Mnogo učim od vas, te smo uvek spremni da budemo tu pored Republike Srpske, rešavajući probleme zajedno. Spremni smo da primimo učenike vaših škola tokom letnjeg raspusta i mi snosimo troškove. Treba da čuvamo naše prijateljstvo", dodao je Beglov.

Dodik je istakao da je ponosan na prijateljstvo Srpske i Sankt Peterburga.

"Ovo jeste težak trenutak, ali i trenutak u kojem se prijateljstva dokazuju. Mi smo ostali uz vas i vaš narod i državu. To nije odluka ove generacije, nego odluka koju smo doneli kroz istoriju. Mnogo stvari smo započeli da radimo i mnogo smo već uradili. Sarađujemo u oblasti medicine i razvijaćemo tu saradnju i na ekonomskom planu, vođeni činjenicom, da postoji mnogo zajednički interesa u tom segmentu", napomenuo je Dodik.

Dodik je ovom prilikom pozvao gubernatora da bude počasni gost u Republici Srpskoj.

Zapadu Ukrajina samo izgovor

Kada je reč o sukobu u Ukrajini, Dodik je naglasio da je Ukrajina samo izgovor Zapada za testiranje mogućnosti Ruske Federacije.

"Uvek mi je drago kada čujem dobre vesti o uspehu Rusije. Danas ću biti sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i to je prilika za potvrdu odlične saradnje", naglasio je Dodik.

On je dodao da su Rusija i srpski narod suprotstavljeni, ne NATO-u i Zapadu nego zlu.

"To su suprotstavljene civilizacije, jer mi samo želimo da čuvamo naše porodične vrednosti, veru i istoriju, a to je nešto sto se danas pokušava urušiti. To zaista danas nije lako", napomenuo je Dodik.

Prethodno je predsedniku Srpske, uručena medalja "Predsedničke biblioteke Jeljcin", kojoj je on uručio knjigu "Na Drini ćuprija" na ruskom jeziku. 

Tokom posete, a na poziv generalnog direktora Aleksandrinskog pozorišta Sergeja Jemeljanova, Dodik će održati govor u okviru sednice "Razvoj kulturne diplomatije", navodi se u saopštenju.

image