Srbija i Balkan

Kojić: Svesrpski sabor će pokazati jedinstvo srpskog naroda s obe strane Drine

Svesrpski, odnosno Veliki srpski sabor će se održati u subotu 8. juna u Beogradu
Kojić: Svesrpski sabor će pokazati jedinstvo srpskog naroda s obe strane Drine© Aoraee

Svesrpski sabor je manifestacija koja će pokazati jedinstvo srpskog naroda s obe strane Drine, a glavna poruka Sabora će biti da su Srbi, gde god da žive, jedan narod, izjavio je predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić

"Mi smo jedan narod, nažalost, živimo u dve države, ali mi smo uvek Srbiju smatrali svojom majkom i tako će ostati", rekao je Kojić za Srnu.

On je istakao i da će jedna od poruka, koja će biti poslata sa Sabora, biti i ta da su Srbi za mir i suživot.

Kojić je ukazao i da je srpski narod zahvalan predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za borbu koju je vodio da kompletan srpski narod ne bude etiketiran kao genocidan, dodavši da su Vučiću posebno zahvalne porodice srpskih žrtava i najavio da će se uskoro lično sastati sa srpskim predsednikom.

Kojić je poručio da se varaju svi, koji misle da je Svesrpski sabor provokacija, i da se varaju svi koji misle da Srbi žele rat.

"Mi jednostavno želimo da pokažemo naše jedinstvo, sabornost, da pokažemo da smo jedan narod", naveo je Kojić.

On je ukazao na pomoć Srbije Republici Srpskoj, a posebno Srebrenici, navodeći izgradnju vrtića u toj opštini koji, kako je istakao, pohađa više bošnjačke djece nego srpske.

"Mi to ne gledamo kao oni. Oni gledaju svaku marku koju im da Turska ili bilo koja je arapska zemlja, da više ulože u naselja gde su muslimani. Mi sa druge strane gledamo da ovde bude mir, suživot i tolerancija", naglasio je Kojić.

On je izrazio nadu da će Svesrpski sabor postati tradicija, te da će narednih godina biti održan i u nekom gradu u Republici Srpskoj, pa i u Srebrenici.

"Da se iz Srebrenice pošalje poruka mira, kao što je pokazao i poslao Vučić kada je dolazio i u Potočare. On je otišao i poklonio se njihovim žrtvama. Znamo kako je prošao. Nažalost, još niko nije odgovarao za to. Znamo i da je vrh Republike Srpske bio u Potočarima, izrazio pijetet prema njihovim žrtvama", podsetio je Kojić i dodao da se niko od bošnjačkih političara nije poklonio srpskim žrtvama.

Svesrpski, odnosno Veliki srpski sabor koji će se održati u subotu 8. juna u Beogradu, okupiće nekoliko hiljada ljudi iz Srbije i Republike Srpske.

Planirana je zajednička sednica dve vlade, kao i zajednički umetnički program ansambala iz Srbije i Republike Srpske. Osim u glavnom gradu, programi su planirani širom Srbije.

image