Srbija i Balkan

Dodik: Da nije petljanja zapadnih zemalja Balkan bi bio bezbedan, nemačka politika uvek antisrpska

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da Srpska ima izraženu političku volju da očuva stabilnost i mir, a da globalni procesi ubrzano vode do multipolarnog sveta u kojem Srpska treba da ima mesto
Dodik: Da nije petljanja zapadnih zemalja Balkan bi bio bezbedan, nemačka politika uvek antisrpska© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi Balkan da nije petljanja zapadnih zemalja bio bezbedan, ali da uprkos svemu smatra da neće uspeti da destabilizuju region. Dodik je istakao da Srpska ima izraženu političku volju da očuva stabilnost i mir, a da globalni procesi ubrzano vode do multipolarnog sveta u kojem Srpska treba da ima mesto.

"Sadašnja odbrana naših pozicija jeste pravljenje pozicije za to mesto. Mi jesmo mali, ali geografski izuzetno važni. I mi sada treba da se vodimo svojim interesima", rekao je Dodik za "Politiku".

Na pitanje da li misli da je bezbednost Balkana ugrožena, o čemu ne priča samo Bošnjačko nacionalno veće već i Olaf Šolc, Dodik je upitao šta nemački kancelar ima s bezbednošću Balkana, navodeći da je to stvar balkanskih naroda.

"Da nije njihovih petljanja, bilo bi bezbedno. Šolcova vlada je dobila stotinu milijardi evra za vojsku. Da vidimo hoće li je poslati u Ukrajinu ako su tako silni. Možda im Balkan treba kao mesto da se vežbaju. No, stvari nisu kao pre i nisam siguran da će uspeti destabilizovati Balkan", naveo je Dodik.

Naglasio je da će Srpska imati pameti da očuva mir, navodeći da mora da garantuje neprikosnovenu bezbednost za Bošnjake u Srpskoj što, ističe, misli veoma ozbiljno.

"A priča o perspektivama i odnosima Srpske i FBiH su nešto sasvim drugo. S ovima u Sarajevu nisam spreman da pravim BiH, jer je ta zemlja neodrživa. Stranci im serviraju priču i nagovaraju ih da nas zamajavaju dok ne vide da li će da nas napadnu, što im ne bih savetovao", kazao je Dodik.

"Nemačka politika je antisrpska kroz celu istoriju"

Na pitanje da li zna kako će se završiti sudski proces protiv njega pokrenut zbog nepoštovanja nametnutih rešenja, Dodik odgovara da se samo Srbima presuđuje masovno, a drugima na nivou karikature. 

"To je nelegalni inkvizicijski sud, na koji odlazim kako bih pokazao njegov besmisao. Moje i finansije moje porodice proveravali su u 48 zemalja sveta, gledali su svaki račun, čak i one za hotel. I sve se svelo na to da mi sude zato što ne poštujem Šmita", rekao je Dodik.

On je rekao da su Jugoslaviju razvalili oni koji su ujedinili Nemačku i time spojili svoj narod, a koji sada proglašavaju za jeres i najveći greh želju srpskog naroda za ujedinjenjem.

"Ne postoji nikakva šansa da BiH opstane, jer nema ljubavi za nju. Srbi su, baš kao i predlagači rezolucije o Srebrenici-Nemci, nekada bili deo jedinstvene zemlje i treba da imaju ista prava na ujedinjenje. Mi treba da razumemo i njihov bezobrazluk. Srpski narod nije bez šanse, zaista tako mislim. Sadašnja generacija predvođena Vučićem je stabilizovala Srbiju. Na nedavnom ručku s predsednikom Kine u Beogradu video sam tu vrstu poštovanja i jasno čuo reči da se Si Đinping i Kina podržavati Srbiju", rekao je Dodik.

On je ukazao da rezolucijom o Srebrenici Amerikanci i drugi sponzori tog dokumenta žele da kažu da postoji mesto na svetu gde su oni na strani Muslimana zbog dešavanja u Gazi.

"To što ih drugde tamane, ne u genocidu, već u stotinu genocida, to nije važno. Sa Zapada nam dolaze sistemske prevare. Ova galama će potrajati malo duže", naglasio je Dodik.

Nemačka se, napomenuo je, razotkrila kao zemlja koja se u kontinuitetu ponaša antisrpski i koristi svaku priliku da našteti Srbima - od aneksije BiH, preko dva svetska rata do bivšeg šefa nemačke diplomatije Hansa-Ditriha Genšera koji je "razvalio" Jugoslaviju tražeći priznanje Slovenije i Hrvatske, što je dovelo do krvavog sukoba u BiH, a nastavilo se satanizacijom Srba u građanskom ratu.

"Takvu politiku i danas vode njihovi visoki predstavnici Nemci, čak i ovaj nelegalni, kao i sudije Ustavnog suda BiH, takođe Nemci, da bi nakon svega došli do ove sramne rezolucije koja treba da opere njihovu savest, ne samo zbog onog što su počinili na ovim prostorima ili zbog Holokausta, već i zlodela u Africi, gde su istrebili čitava plemena", podsetio je Dodik.

On smatra da je denacifikacija Nemačke laž i ukazuje da se nemački političari prema Srbima rukovode identičnim ciljevima kao kroz istoriju, samo ih danas "različito pakuju".

Dodik je naglasio da su Kosovo i Metohija i Republika srpska ključna pitanja za Srbe, ali da se favorizuje otimanje Kosova i Metohije, dok Zapad nikada nije ponudio ujedinjenje Srpske sa Srbijom ako joj se otima jedna pokrajina. Istakao je i da je jasno stavio do znanja da će odluka o imovini istog trenutka dovesti do odluke o nezavisnosti Srpske.

On je ocenio da je čudna mentalna struktura Zapada, koji misli da Srbi treba da se dive zlu koje nad njima čine u kontinuitetu.

"Dva entiteta su ugovorom stvorila BiH. Dovoljno je da mi izađemo iz tog ugovora. Oni koji su 1995. godine utvrdili međuentitetsku graničnu liniju, znali su da stvari neće uspeti. Neki sada pominju da bi Brčko tobože, mogao biti problem za samostalnu Republiku Srpsku. I Hrvatska ima diskontinuitet u Neumu, pa funkcioniše. Uostalom, u Brčkom je 50 odsto stanovništvo Srpske", podseća Dodik.

Podsećajući da su Srbija i Srpska dogovorile da svesrpski sabor organizuju nakon izjašnjavanja o rezoluciji o Srebrenici, Dodik je istakao da će, ako ona bude doneta u Generalnoj skupštini UN, imati veoma jasan stav.

"Ne vidimo način da u BiH možemo da živimo s onima koji nas tako kvalifikuju pričajući laži da žele pomirenje. To ne znači da ćemo voditi revolucije. Naše opstrukcije mogu da budu dugoročne i mekane. Ne govorim o mogućim zaključcima sabora, već o tome kako mi vidimo dešavanja u kojima nećemo biti nimalo naivni i dozvoliti da nas proglase za destabilizatore koji prave ratnu situaciju", rekao je Dodik.

On je istakao da je apsurd da Srbima o žrtvama i moralu pričaju sledbenici pisca Islamske deklaracije i pripadnika SS-Handžar divizije Alije Izetbegovića, koji je "dovodio egzekutore pokazujući im kuće koje pripadaju antifašistima".

"Čak i ako bude usvojena, znaćemo da većina svijeta ne podržava taj dokument. Sve te zemlje sa čijim predstavnicima sam razgovarao žele mir na ovim prostorima", rekao je Dodik.

Ističući da sve više zemalja razume nemogućnost opstanka BiH, Dodik je naglasio da dolazi vreme da se o nekim stvarima otvoreno progovori.

image