Srbija i Balkan

Starović: Ideja o Saboru nastala kad smo se suočili s pritiscima, jedinstvo s obe strane Drine

Na Saboru će biti potpisana deklaracija uz koju će stati i patrijarh Porfirije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
Starović: Ideja o Saboru nastala kad smo se suočili s pritiscima, jedinstvo s obe strane Drine© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Svesrpski sabor je manifestacija koja će prikazati i dokazati jedinstvo srpskog naroda sa obe strane Drine, poručio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

"Jedinstvo koje je usmereno ka zajedničkoj budućnosti, zajedničkoj sudbini koju delimo, ali jedinstvo koje nije usmereno ni protiv koga drugog, kako u Srbiji, tako u Srpskoj ili bilo gde na Balkanu, jedinstvo koja nikoga ne ugrožava. Siguran sam da će to zaista biti lepa, pa mogu reći, i spektakularna manifestacija. To je čitav niz, desetine različitih aktivnosti koje počinju već sa današnjim danom koje će biti organizovane u sklopu ovog velikog i značajnog sabora i mislim da će sve to skupa biti i na radost i na ponos čitavog srpskog naroda", rekao je Starović.

Ideja o saboru je nastala, kako kaže, kada smo počeli da se suočavamo sa pritiscima koji su veoma snažni i sveobuhvatni, a u vezi sa rezolucijom o Srebrenici.

"Ovaj sabor će imati i svoju društvenu i svoju kulturnu dimenziju, ali, naravno, da će imati i značajan politički sadržaj, koji će se, pre svega, ogledati u Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja će biti usvojena na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske", rekao je Starović.

Biće potpisana deklaracija koju će parafirati predsednici Republike Srbije i Republike Srpske, uz koju će "pristati i patrijarh Porfirije", i koja će dati snažni politički impuls svemu što je dosad urađeno i što se planira u budućnosti.

"Ta deklaracija je veoma temeljan i veoma ozbiljan dokument, koji se još uvek usaglašava, ali ono što je sasvim sigurno, da će svoje snažno uporište i snažan temelj imati upravo u Dejtonskom mirovnom sporazumu, Ustavu Bosne i Hercegovine, koje mi bezrezervno poštujemo", rekao je Starović.

Starović kaže i da će niz različitih, a u svakom smislu veoma značajnih dokumenata, biti usvojen na zajedničkoj sednici dve vlade koja će biti održana sutra u Palati Srbije od 12 časova. 

"Čitava ideja se sastoji u tome da je sporazumu o specijalnim paralelnim vezama koji je davnih dana zaključen između Srbije i Republike Srpske, a sve na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, na šta imamo pravo - potrebno udahnuti jednu novu vitalnost, jednu novu sadržinu", napominje Starović.

Prema njegovim rečima, tu dobru saradnju koja postoji između državnog rukovodstva Republike Srbije i rukovodstva Republike Srpske, treba i proširiti, i produbiti, i učiniti je funkcionalnom, sveobuhvatnom, da prožima "poprečni presek našeg društva".

image