Srbija i Balkan

Vučić na predstavljanju novog kineskog voza: Daćemo sve od sebe da Srbija izbegne svaki sukob i rat

Predsednik Srbije prisustvovao je predstavljanju novog elektromotornog kineskog brzog voza - Soko
Vučić na predstavljanju novog kineskog voza: Daćemo sve od sebe da Srbija izbegne svaki sukob i rat© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Svet je u Ujedinjenim nacijama video ko je vazal i srpski narod nikada neće dovesti nekog ko vodi vazalnu politiku. Mi smo prijatelji sa kineskim narodom i  Kina nas poštuje, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše što se, posle nedavne posete Si Đinpinga Srbiji, sve više priča da je Srbija vazal Kine.

"Voz je krenuo i teško ga je zaustaviti. Ne bih da komentarišem ni Putinove ni Makronove izjave. Sve što se dešava u svetu vodi nas u katastrofu. Može li voz da preživi pad u provaliju. Za nas je strašno važno da sačuvamo mir, narod, ljude. Daćemo sve od sebe da Srbija izbegne svaki sukob i rat", rekao je Vučić, komentarišući situaciju u svetu.

Govoreći na predstavljanju novog elektromotornog kineskog brzog voza - Soko, Vučić je rekao da je Srbija naručila pet elektromotornih vozila iz Kine, i da poslednji treba da stigne decembra 2025. godine.

"Za razliku od prethodnog voza ovaj ima prvu i drugu klasu. Za sat i 10 minuta ćete biti iz centra Beograda do centra Subotice", kazao je predsednik.

Kineska fabrika vozova

Vučić je izjavio da se Srbija nada fabrici vozova koja će biti otvorena zahvaljujući Kini i naglasio da su kineskim partnerima već ponudili neke lokacije.

"Nadam se fabrici vozova i radimo na tome, još nismo dovoljno spremni iz mnogo razloga, ali radimo na tome", naveo je predsednik.

"Vodili smo ih na sve lokacije, ponudili neke lokacije od Ćuprije oko Niša Aleksinca, Kraljeva da se iskoristi šta se može iskoristiti u Smederevskoj Palanci. Videćemo šta će naši kineski prijatelji reći", kazao je predsednik.

Naglasio je da je po nalogu kineskog predsednika Si Đinpinga tri dana posle njihove posete Beogradu u Srbiju stigla kineska delegacija.

Govoreći o Svesrpskom saboru Vučić kaže da ljudi misle da je to samo sastanak Vučića i Dodika, već da će svaki ministar primiti svog kolegu.

"Biće velika manifestacija, želimo da pokažemo jedinstvo u opredeljenju da ne krijemo pripadnost istom narodu, poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma što se tiče Srpske. Svako je svog partnera pronašao. mnogo simbolike, ali i važnih i konkretnih stvari. Uplatićemo novac za put Bijeljina-Sremska Rača. Odluka o izgradnji memorijalnih centara, da sa priče pređemo na dela", rekao je predsednik.

Kaže da očekuje da će sa Sabora biti poslata poruka jedinstva srpskog naroda i o političkom subjektivitetu srpskog naroda u celom regionu. Najavio je da će biti doneto mnogo važnih odluka, među kojima će biti i odluka dveju vlada o izgradnji memorijalnih centara u Beogradu i Donjoj Gradini.

"Jesu li Albanci kao kolektivni politički subjektivitet postigli značajne rezultate u Severnoj Makedoniji - jesu. A jesmo li mi Srbi postigli ikakve rezultate kao politički subjektivitet u Crnoj Gori - nismo", rekao Vučić.

On je dodao da će Srbija pitati slovenačke partnere kako je moguće da Srbi koji su najveća etnička grupa u toj zemlji posle Slovenaca nemaju status nacionalne manjine.
"A nemaju status nacionalne manjine da ne bi mogli da ostvaruju i svoja druga kolektivna prava. Ali sve na civilizovan, demokratski način", rekao je Vučić.

Dodao je da ne misli da se treba mešati u unutrašnja pitanja drugih zemalja, ali da Srbi moraju da istaknu da se ne stide svog porekla i da se ponose svojim rodom.

"Tražićemo svoja prava kakva imaju svi drugi narodi. Ništa više od toga. Nećemo da učestvujemo ni u ratovima, ni u sukobima, ni u rušenju međunarodno pravno priznatih granica. Ni u čemu od toga. Jedino što želimo su prava za naš narod, kakva svi drugi imaju", rekao je Vučić.

Briga za gas i naftu a ne za izbore

Na pitanje o rezultatima izbora i aktuelne političke situacije Vučić kaže da nema vremena da se bavi ishodom glasanja.

"Ne bavim se time, za mene su izbori završeni, ko će i kako da formira vlast. Rekao sam i jednima i drugima sve, sada radimo samo na Saboru. Ispratio sam Dodika u Rusiju, bavim se time ko ide u Švajcarsku, kako, zašto i da li ćemo da imamo dovoljno nafte, gasa...", rekao je Vučić. 

Sve o novom vozu

Kineska kompanija CRRC Čangčun dizajnirala je i proizvela elektromotorni voz Soko po meri za železničke pruge u Srbiji i Mađarskoj, imajući u vidu posebnosti železničke pruge u Srbiji i Mađarskoj.

Voz ima kapacitet od 250 mesta i dugačak je 103 metra, a može razviti  brzinu do 200 kilometara na sat.

Takođe napravljeni su tako da odgovaraju lokalnim kulturološkim karakteristikama.

Voz se sastoji od četvoro kola, dvoje motornih kola i dve prikolice i u potpunosti je usklađen sa TSI sistemom.

Sva kola za sedenje provog i drugog razreda poseduju prostor za invalidska kolica, toalete za osobe sa smanjenom pokretljivošću, prostor za odlaganje bicikala, kabasti prtljag i drugo.

Snaga vuče je 2.700 kilovata.

Voz poseduje sistem tzv. inteligentnog održavanja, to jest može da dijagnostikuje kvarove i smetnje na vozu, poboljšava efikasnost održavanja i optimizuje troškove. Sistem obuhvata i praćenje temperature na osovinama.

Takođe, poseduje inteligentni sistem za prodaju karata odnosno može prikazati slobodna i zauzeta mesta za putnike i informacije o deonici u realnom vremenu.

Na automatima i aparatima za kafu obezbeđeno je onlajn plaćanje.

Voz ima inteligentni nadzor, skoro 1.000 tačaka za nadzor koje su raspoređene po celom vozu, od napajanja, vuče, kočnica...

Korisnički interfejs za vožnju voza može da se prikaže na srpskom, mađarskom, engleskom i nemačkom jeziku.

Displej sa informacijama o putnicima u salonu biće prikazan na srpskom i mađarskom jeziku.

image