Srbija i Balkan

Vulin: Kada su Srbi jedinstveni Balkan je miran, nećemo dozvoliti da nas okreću jedne protiv drugih

Niste mogli da čujete nijednog političkog predstavnika Srba bez obzira da li je u pitanju Republika Srpska ili Srbija koji je govorio o tome da ćemo silom ili ratom bilo šta uraditi ili postići, ističe Vulin
Vulin: Kada su Srbi jedinstveni Balkan je miran, nećemo dozvoliti da nas okreću jedne protiv drugih© FOTO TANJUG/ STR

Evidentno je da se Srbi najviše bore za stabilizaciju i za mir na Balkanu, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin i istakao da nas istorija uči da sukobi na Balkanu počinju kada dođe do pokušaja fizičkog uništenja Srba ili brutalnog gaženja njihovih prava.

"Ali, kada su Srbija i Srbi mirni, a stvari funkcionišu uz poštovanje, nikad nema sukoba na Balkanu", rekao je Vulin u intervjuu za Srnu govoreći o optužbama pojedinih političara iz Sarajeva, Prištine i Zagreba da su Srbi pretnja po mir, a posebno Republika Srpska i Srbija i koju ulogu u svemu tome ima NATO.

"Niste mogli da čujete nijednog političkog predstavnika Srba, bez obzira da li je u pitanju Srpska ili Srbija koji je govorio o tome da ćemo silom ili ratom bilo šta uraditi ili postići", naveo je Vulin, koji je i senator Republike Srpske.

Njegovu zabrinutost, kaže, izazivaju stavovi Sarajeva, Zagreba, a posebno Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, odnosno privremenih institucija lokalne samouprave u Prištini, jer to nije iz njihove glave.

"Oni nikad samostalno ništa nisu radili, oni nikad samostalno nisu vodili svoju politiku. Plaši me upravo to. Znate, nije slučajno da u istom trenutku velike sile Zapada oduzimaju imovinu Ruskoj Federaciji, Kristijan Šmit hoće da oduzme imovinu Srpskoj, a Aljbin Kurti na Kosovu i Metohiji pokušava da otme imovinu Srbima. Plaši me to što očigledno sve dolazi iz jednog centra", ukazao je Vulin.

Albanci su pešadija NATO-a

Ocenio je da NATO tu treba da posluži kao sredstvo pretnji, i da Kurti na prostoru Kosova i Metohije sve radi kako bi izazvao Srbiju da mora da deluje, a onda će se pojaviti NATO koji će reći: "E sada ćemo mi da zaštitimo Prištinu".

"Tako posmatram i prijem takozvanog Kosova u Parlamentarnu skupštinu NATO pakta, iako moram priznati da mi je to bilo i krajnje logično jer Albanci jesu pešadija NATO pakta, pa treba uvek topovskog mesa, treba neko da čisti minska polja po Ukrajini, što to ne bi radili Albanci. Neće valjda da rade Belgijanci ili tako neko", kaže Vulin.

Veoma je zabrinut, ističe, i zbog toga što zna da svi ti centri koji nikada nisu odlučivali o sebi, govore jednim glasom i jezikom.

Ističe da se iskreno zalaže za produbljivanje specijalnih veza Srbije i Srpske.

"Zalažem se za to da svi građani Republike Srpske i svi Srbi gde god da se rode na svetu imaju automatski pravo na srpsko državljanstvo, baš kao što se zalažem da mi Srbi koji smo poreklom iz Republike Srpske imamo pravo da glasamo na izborima u Srpskoj", naveo je Vulin i upitao: "Zašto ne bismo odlučivali jedni o drugima, jer jesmo jedno".

"Ko je to nama bliži, kako Srbija može da se liši Republike Srpske? Kakva bi to zemlja bila? A, sa druge strane, kako Republika Srpska može da zanemari stavove Srbije ili da zanemari nas bar 800.000 koji smo poreklom iz Republike Srpske, a živimo u Republici Srbiji. Mi smo jedno", ističe Vulin.

Ističe da predsednik Srbije Aleksandar Vučić razume šta je Republika Srpska i koliki je njen značaj, te podseća da je inicirao zajedničko obeležavanje četiri veoma značajna datuma iz srpske zajedničke istorije.

"U tom trenutku stranci su bili veoma ljuti, pitali su se šta to treba da znači, a evo nekoliko godina kasnije, to je normalno i to se podrazumeva. Dakle moramo da radimo ono što mi smatramo ispravnim. Vučić je predsednik svih Srba i kao predsednik svih Srba on brine o svim Srbima bez obzira gde oni žive", naveo je potpredsednik Vlade Srbije.

Ističe da Republika Srpska ima apsolutnu sigurnost da će je Srbija čuvati braniti svim diplomatskim, ekonomskim i političkim sredstvima i da su jedno.

"U ovim teškim trenucima mi pokazujemo da postoji svetlost na kraju tunela, a to je srpsko jedinstvo", naveo je.

Suđenje Dodiku - tiranija

Komentarišući apsurdno suđenje Dodiku pred Sudom BiH u Sarajevu, Vulin je ocenio da je to čisto nasilje, tiranija neprava i sile, te naglasio da bi književnik Petar Kočić, da je živ, verovatno napisao još jednog Davida Štrpca.

"To je čisto nasilje. Milorad Dodik treba da posluži kao primer kako prolaze oni koji se dosledno bore za srpski narod. On treba da posluži kao primer kako će proći svako onaj ko se usudi da kaže istinu i da se bori za interes srpskog naroda u Republici Srpskoj i ne samo Republici Srpskoj već svuda", smatra Vulin.

Oni, kaže Vulin, ne traže uporište u pravu ili zakonu niti će ga tražiti, već objašnjenje u sili kao takvoj.

"Republika Srpska ne sme da dopusti da se o njoj odlučuje na ovaj način i da odluke koje će je poništiti bez prava, bez suda, bez zakona, mogu na bilo koji način da se prihvate. Ja sam siguran da će predsednik Dodik izdržati ovu borbu. Uostalom, takvi su Srbi iz Republike Srpske! Jaki!", poručio je Vulin u intervjuu Srni.

image