Srbija i Balkan

Ministar obrazovanja Srpske za RT: Stvara se novi svet, saradnja Banjaluke i Moskve tek počinje (VIDEO)

Velika posećenost Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterbugu pokazuje da je Rusija drži korak sa svih tehnologijama i da stvara osnove za odnose u budućem multipolarnom svetu, rekao je ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir za RT

Saradnja Ruske Federacije i Republike Srpske tek počinje zato što se stvara novi svet – ne samo geopolitički, već i ekonomski, a Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterbugu je pokazatelj toga, rekao je za RT ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir. 

"Postoji neki drugi svet, koji ima velike ekonomske investicije. Rusija, uprkos tome što je od 2014. pod nizom zapadnih sankcija, našla je novi model funkcionisanja. Ovih 22.000 učesnika ovde vam to pokazuje, ali i pokazuje da Rusija drži korak u svim tehnologijama, kako visokim, tako tradicionalnim, te smo sigurni da su ova država, društvo i njihov ekonomski i finansijski sistem nešto što stvara seme za buduće odnose u multipolarnom svetu", rekao je Budimir.

On je istakao da otvaranje ruskog konzulata u Banjaluci ima ne samo simboličnog, već i praktičnog značaja. 

"Kulturna, politička i ekonomska saradnja Ruske Federacije i Republike Srpske je svakim danom šira i dublja, tako da će konzulat imati jako mnogo pravog, praktičnog posla. Imamo najviši oblik saradnje između ruskih fakulteta i univerziteta, i onih u Republici Srpskoj. Tako da do otvaranja konzulata dolazi ne zbog čiste simbolike, već zbog pravih razloga koji su posledica saradnje", istakao je Budimir.

Na pitanje da li smatra da postoji još prostora za napredak u domenu obrazovanja, Budimir odgovara da apsolutno postoji.

"Sad smo sa gubernatorom Sankt Peterburga Aleksandrom Beglovom razgovarali o poseti đaka iz osnovnih i srednjih škola, a u visokom obrazovanju već imamo saradnju između Sanktpeterburškog državnog univerziteta i naša dva javna univerziteta u Republici Srpskoj", napomenuo je on i dodao da je Međunarodni ekonomski forum posetilo i nekoliko cenjenih profesora iz RS. 

Budimir je istakao da je u Republici Srpskoj prošle godine otvoren centar za učenje ruskog jezika, dodavši da je RS u velikom zamahu po pitanju obrazovanja.

image