Srbija i Balkan

Vučić: Danas je važan dan, postignut je dogovor o srpskom jedinstvu koje će trajati doveka (VIDEO)

Živimo u teško vreme, moramo da budemo mudriji i da pametnom politikom sačuvamo mir, slobodu, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na centralnoj manifestaciji Svesrpskog sabora, da je danas važan dan jer je postignut dogovor o srpskom jedinstvu koje će trajati doveka.

"Danas je važan dan. Danas je postignut dogovor o srpskom jedinstvu koje neće trajati jedan, dva dana ili tri meseca već će trajati doveka i više niko nikada neće moći da uništi srpsko jedinstvo", rekao je Vučić na Trgu republike gde se održava centralna manifestacija Svesrpskog sabora.

Pre deset godina smo postigli dogovor sa Miloradom Dodikom, makar se razlikovali u stavovima i mišljenjima, da se Srbija i Srpska nikada ne svađaju, da nam se nikada više ne ponove blokade i barikade na Drini i da uvek i u svakoj muci budemo zajedno budemo zajedno. To smo danas potvrdili deklaracijom i to jedinstvo niko neće moći da sruši, rekao je predsednik.

Naveo je i da će ministri uvek ići ministrima iz Srpske.

"Sada će ekskurzije ići u Republiku Srpsku, kao što će iz Srpske ići u Srbiju, pa kada upoznamo naše zemlje, onda možemo da upoznajemo i svet. Tako male odluke a tako velike i važne", rekao je on i dodao da je danas doneta formalna odluka da se što pre krene u izgradnju memorijalnog centra u Jasenovcu i da će on taj projekat lično nadgledati.

On je istakao da živimo u teškim vremenima, ali ne našom krivicom.

"Nismo mi zapodenuli ratove u svetu, neki drugi su. Neki su započinjali ratove protiv nas pre 20 godina, ilegalnom i kriminalnom agresijom protiv ove zemlje. Počinili su strašne zločine, a mi smo za njih bili kolateralna šteta. I zato danas umemo da prepoznamo koliko je važna sloboda, koliko je važna nezavisnost zemlje i da sami donosimo odluke gde i kakav je put Srbije", poručio je Vučić.

"Moramo da budemo mudriji nego obično, da pokažemo da smo dovoljno pametni. Ginuli smo u 20 veku više nego drugi, dajte da pametnom politikom sačuvamo glave naše dece, mir, slobodu i nacionalne ciljeve i interese", rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da 35 godina pokušavaju da na svaki način sruše srpski narod koji im je uvek kriv, i dodao da će tako uvek i biti ali da dolazi polako do promena u svetu.

"Moramo da sarađujemo i sa Zapadom i sa Istokom, zemlja mora da napreduje. Ekonomija je ugaoni kamen nacionalne bezbednosti i sve što imamo, imamo zahvaljujući ekonomiji", rekao je on.

Kaže da danas nisu govorili predstavnici Srba sa Kosova i Metohije.

"A zašto da govore, kada oni imaju svog predsednika koji predstavlja teritoriju Kosova i Metohije kao deo Srbije. Nije to neka druga teritorija, to je deo Srbije. I biće deo Srbije uvek i nikada ne mogu da nam ga oduzmu", istakao je Vučić.

Moramo da znamo šta nam je cilj, i da sve radimo na mudar i pametan način, onako kako je o tome mislio veliki Miloš. I da vam kažem, pošto su uvek postojale sumnje kako ćemo se odnositi prema Kosovu i Metohiji. I tako već 12 godina mi tobože ne vodimo računa o nacionalnim interesima, pa ćemo tobože sutra da ga priznamo. Tako su govorili i za Republiku Srpsku, rekao je Vučić.

On je dodao da se nedavno dogodio prelomni trenutak, posle decenija napadanja na Srbe.

"Pokušali su i u Savetu Evrope, i sa donošenjem rezolucije da smo genocidan narod. Kažu ne piše to nigde, to je individualna odgovornost. Imam tri pitanja za njih. Jeste li veliki pobednici, pošto ste je izglasali? Koliko je zemalja bilo uz vas, a koliko nije? Jedna mala Srbija vam se suprotstavila, jedna mala Srbija je odlučila da se bori da ne da svoju slobodu i srpsko ime, i uspeli smo u tome. Pitam ih imamo li danas više pomirenih ljudi u regionu nego što smo imali? Volimo li se više, jel to bio cilj? Niste postigli to, znali ste, lažovi jedni, da vam to nije cilj. I moje pitanje na kraju, šta ćemo sada sa svim tim? Da čekamo nove tužbe i probleme?... Mi ćemo jedinstvo da čuvamo. Sačuvaćemo srpsko ime i prezime. Sačuvaćemo Srpsku i Srbiju i ništa preče od toga nemamo", poručio je na kraju Vučić.

image