Srbija i Balkan

Povratak Blera na mesto zločina: Radujem se danu kad će "Kosovo" ući u UN

Pomogli smo i nikad se nisam pokajao, rekao je Bler na obeležavanju 25 godina od kraja bombardovanja u Prištini
Povratak Blera na mesto zločina: Radujem se danu kad će "Kosovo" ući u UNwww.globallookpress.com © d81/ZUMApress.com

Radujem se danu kada će "Kosovo" da zauzme svoje mesto u porodici Ujedinjenih nacija, izjavio je bivši premijer Velike Britanije Toni Bler na obeležavanju kraja bombardovanja u Prištini.

On je na konferenciji za novinare rekao da se na Kosovu dešavaju mnoge pozitivne stvari koje su, kako kaže, lekcija za ceo svet.

"Nekad sam bio sam ubeđen da je ispravno, a sada sam uveren da treba da stanemo uz narod Kosova, kako bi budućnost Kosova bila u skladu sa zaslugama njegovog naroda. Želim još jednom da izrazim svoju zahvalnost i solidarnost sa narodom Kosova koji je to osetio, oseća ga i sada i osećaće ga i u budućnosti", poručio je Bler.

Govoreći pred poslanicima Bler je rekao da ne može dovoljno da zahvali na dobrodošlici koja mu je priređena.

"Kosovo je konačno oslobođeno, ljudi mogu da žive, nadju se, ponovo vreuju u budućnost bez pritisaka i nepravde. Danas se sećamo onih koji su poginuli, koji su dali svoje živote za oslovođenje ovog naroda. Sećamo se njihove hrabrosti, njihove žrtve i izražavamo većnu zahvalnost njima i njihovim porodicama. Sretali smo kosovske izbeglice u kampovima kod Skoplja, čuli smo dirljive priče. Njihova lica su molila za pomoć. Pomogli smo i nikad se nisam pokajao", rekao je Bler.

Dodao je da se nadalje mora raditi na izgradnji tzv. kosovske države.

"Tada smo okončali noćnu moru, ali sada možemo da izgradimo san. To je ono što dugujemo onima kojih se danas sećamo. Ovo bi oni poželeli, ovo bi bio najveći poklon onima koji su tada obnavljali dužnost, mi sledimo njihov primer i činimo svoju dužnost. Za narod, za budućnost i za lep narod Kosova", rekao je Bler.

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani je zahvalila Bleru na njegovoj ulozi u "oslobađanju" Kosova, navodeći da je Velika Britanija predvođena Blerom zajedno sa snagama NATO-a "spasila narod Kosova od istrebljenja koje je planirao genocidni režim Miloševića".

"Demokratski svet će pamtiti njegovu rečenicu: 'Ovo je jednostavno prava stvar' koju je Bler izgovorio pre 25 godina, a danas, 25 godina kasnije i svakog dana od tada kažemo vam hvala što ste uprkos izazovima usmerili kompas istorije ka vrednostima koje su odredile najslavnija poglavlja ljudske istorije", rekla je Osmanijeva.

Kako je dodala, Blera "narod Kosova" ceni, poštuje i uvek će ga čuvati u svom srcu zbog njegovog doprinosa.

"Devedesetih godina vaša uloga kao britanskog premijera tokom intervencije NATO-a na Kosovu bila je odlučujuća, pa kao što ste bili heroj naroda Kosova i heroj slobode i demokratije, danas ste heroj mira. Uspeh Republike Kosovo je dokaz vaše posvećenosti tada, dokaz kontinuirane posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva i dokaz koliko je partnerstvo sa našim saveznicima važno i danas i koliko je ključno da idemo napred", kazala je Osmani i dodala da London ostaje jedan od najmoćnijih saveznika tzv. Kosova.

Predviđeno je da u 13 časova Bleru bude dodeljena titula počasnog građanina Prištine.

Na obeležavanju je i premijer Albanije Edi Rama, koji se sastao sa Osmanijevom, ali nije sigurno da li će se sastati sa Aljbinom Kurtijem.

image