Srbija i Balkan

Kult "Tonibler": Bivši britanski premijer dobija statuu u Uroševcu

Fondacija "Sećamo se Tonija Blera" naručila je statuu i pozvala bivšeg britanskog premijera na inauguraciju
Kult "Tonibler": Bivši britanski premijer dobija statuu u UroševcuGetty © David Brauchli / Contributor

Vajar Agon Ćosa završava statuu u prirodnoj veličini Tonija Blera, bivšeg britanskog premijera koji je idol kosovskim Albancima zbog svoje uloge u NATO agresiji 1999. godine.

Statua će biti izlivena u bronzi i podignuta u Uroševcu 12. juna, dana kada je, kako navodi Rojters, završen "kosovski rat".

"Odlučio sam da ga imam u našem gradu, na našem Kosovu, da stigne srećan i radostan", kaže Ćosa dok radio na statui koja prikazuje Blera kako se smeška, u odelu i maše jednom rukom.

Za razliku od ostatka sveta koji je prilično brzo uvideo o kakvom političaru je reč, Albanci na KiM oduševljeni su čovekom koji je bio žestoki zagovornik NATO bombardovanja, a potom i američke invazije na Irak.

Prema podacima statističkog biroa, više od 10 osoba na Kosovu i Metohiji zove se "Tonibler", "Toni" ili "Bler".

Bil Klinton, koji je bio predsednik SAD u vreme NATO bombardovanja, ima statuu u Prištini.

Baškim Fazliju, šef Fondacije "Sećamo se Tonija Blera" koja je naručila statuu, pozvao ga je na inauguraciju, ali kaže da još nije dobio potvrdu da će prisustvovati svečanom otkrivanju.

Kada se Tonibler Gaši rodio, njegov otac je znao da će svom prvom sinu dati ime po Bleru. Gaši, koji sada ima 22 godine, imao je devet godina kada je sreo pravog Blera u Prištini.

"Bilo je to kao da sam sreo skoro proroka našeg naroda... rukovao se sa mnom i osećao sam se odlično", rekao je.

image
VV inauguration
banner