Svet

Engleska posla, Toni Bler humanitarac: Od agresije na Srbiju do koordinatora za Gazu

Premijer Izraela se navodno nada da bi mogao da iskoristi Blerovo iskustvo bivšeg izaslanika za Bliski istok kako bi ublažio međunarodnu zabrinutost zbog stradanja civila u Gazi
Engleska posla, Toni Bler humanitarac: Od agresije na Srbiju do koordinatora za Gazu© Photo by John Lamparski/Getty Images for Concordia Summit

Izrael želi da imenuje bivšeg britanskog premijera Tonija Blera za koordinatora za humanitarna pitanja u Pojasu Gaze, objavio je izraelski list Inet, pozivajući se na neimenovane izvore.

"Imenovanje Blera bi imalo za cilj poboljšanje humanitarne situacije unutar palestinske enklave i smanjenje međunarodnog pritiska dok traje rat protiv Hamasa", prenosi "Tajms of Izrael".

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu se navodno nada da bi mogao da iskoristi Blerovo iskustvo bivšeg izaslanika za Bliski istok kako bi ublažio međunarodnu zabrinutost zbog stradanja civila u Gazi.

List navodi da je Bler kontaktiran pre nekoliko nedelja i da su razgovori i dalje u toku.

Bler je inače poznat po katastrofalnoj odluci da se Britanija 2003. pridruži invaziji na Irak koju su predvodile SAD, kao i po podršci i učestvovanju u NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Bivši britanski premijer se čak u svojim memoarima hvalio da je odigrao ključnu ulogu u toj vojnoj intervenciji, priznajući da je bio u manjini kada se zalagao za vojno rešavanje kosovske krize. 

image