Svet

Predsednik Palestine najavljuje opšte izbore, prve posle 17 godina

Spremni smo da održimo opšte izbore, na svim palestinskim teritorijama, uključujući i Jerusalim, poručio je on
Predsednik Palestine najavljuje opšte izbore, prve posle 17 godina© Tanjug/AP Photo/Craig Ruttle

Predsednik Palestinske uprave u Zapadnoj Obali Mahmud Abas najavio je da je spreman da raspiše predsedničke i parlamentarne izbore na svim palestinskim teritorijama, uključujući i Jerusalim.

"Spremni smo da održimo opšte izbore, na svim palestinskim teritorijama, uključujući i Jerusalim", rekao je on na samitu lidera arapskih i muslimanskih zemalja u Rijadu, prenose "RIA Novosti".

Abas je pozvao na međunarodnu podršku Palestinskoj upravi u "sprovođenju aktivnosti na palestinskim teritorijama, uključujući i Pojas Gaze".

On je zahtevao i međunarodne garancije i vremenski okvir rešavanja problema palestinskih izbeglica, koji su proterani sa svojih ognjišta i žive kako u Palestini, tako i u inostranstvu.

Poslednji predsednički izbori u Palestini, na kojima je pobedu odneo upravo Abas, održani su u januaru 2005, pre skoro 19 godina.

Abasov mandat je trebalo da istekne početkom 2009. godine, ali je Palestinska uprava više puta odlagala održavanje novih izbora. Oni su poslednji put pomereni početkom 2021. godine.

Poslednji parlamentarni izbori u Palestini održani su 2006. godine, i na njima je Hamas odneo pobedu nad Abasovim Fatahom. 

Lider Hamasa Ismail Hanije trebalo je da postane novi palestinski premijer, ali je 2007. godine došlo do sukoba između Hamasa i Fataha, koji je okončan defakto podelom Palestine na Zapadnu obalu (u kojoj je na vlasti Palestinska uprava i Fatah) i Pojas Gaze (gde vlada Hamas).

Mnogi međunarodni posmatrači smatraju da bi Palestinska uprava mogla da preuzme administraciju nad Pojasom Gaze, u slučaju da Izrael vojno porazi Hamas.

image