Srbija i Balkan

Toni Bler i OVK: Neprijatelj našeg neprijatelja je naš prijatelj

Moramo da računamo na to da će OVK postati mnogo popularnija nakon onoga što se desilo (u jugoslovenskim ratovima), i da priznamo da su oni jedina stranka koja ima neku vrstu vojske, pisali su Blerovi savetnici
Toni Bler i OVK: Neprijatelj našeg neprijatelja je naš prijateljwww.globallookpress.com © © Giannis Panagopoulos via www.ima

Toniju Bleru je savetovano da radi sa militantima na Kosmetu, od kojih su neki kasnije osuđeni za ratne zločine, uprkos tome što je navodno verovao da "nisu mnogo bolji od Srba" za koje je smatrao da su počinili zločine protiv čovečnosti, otkriveno je nedavno.

Bler, tada premijer Velike Britanije, bio je ozbiljno zabrinut zbog toga što je njegova prevelika bliskost sa tzv. Oslobodilačkom vojskom Kosova (OVK) postala uočljiva, piše britanski "Gardijan".

Ali savetovano mu je: "Naša početna tačka u ovakvom sukobu bi trebalo da bude da je neprijatelj vašeg neprijatelja vaš prijatelj".

U dokumentu koji je pripremio tadašnji Blerov savetnik za spoljne poslove Džon Sojers, kasnije i šef obaveštajne službe, bivšem premijeru je rečeno: "Ne želimo da politički favorizujemo OVK u odnosu na druge kosovske stranke. Ali moramo da računamo na to da će OVK postati mnogo popularnija nakon onoga što se desilo (u jugoslovenskim ratovima), i da priznamo da su oni jedina stranka koja ima neku vrstu vojske".

U dokumentu, poslatom Bleru i njegovim višim pomoćnicima, Sojers je sugerisao da bi bilo nemoguće razoružati OVK nakon sukoba. Umesto toga, savetovao je on, bilo bi bolje raditi sa njima na sprovođenju izbora.

Na dnu papira, koji je kancelarija vlade u petak predala Nacionalnom arhivu, nepotpisana ruka je napisala: "Slažem se".

U belešci je jasno naznačena zabrinutost Dauning strita oko prirode i obima umešanosti Ujedinjenog Kraljevstva u brutalni sukob više frakcija koji je besneo u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 2001, piše britanski list.

Podseća se da je intervencija NATO-a uključivala vazdušne napade na Miloševićeve snage, kao i da je bivši predsednik SR Jugoslavije preminuo 2006. godine u zatvorskoj ćeliji tokom suđenja u Hagu.

Velika Britanija, pod Blerovim vođstvom, kasnije će postati jedan od glavnih pobornika OVK pod njenim tadašnjim vođom Hašimom Tačijem.

Tači se u aprilu ove godine pojavio na optuženičkoj klupi suda u Hagu, zajedno sa trojicom "saboraca", optuženih za ratne zločine koji uključuju navodno saučesništvo u ubistvima 102 osobe.

Blerov portparol odbio je da komentariše navode iz dokumenta.

image