Svet

Bivša premijerka ima novi posao kod bivšeg premijera: Sana Marin u Institutu Tonija Blera

Bivša finska premijerka savetovaće političke lidere
Bivša premijerka ima novi posao kod bivšeg premijera: Sana Marin u Institutu Tonija BleraGetty © Johannes Simon / Stringer

Bivša finska premijerka Sana Marin pridružiće se Institutu Tonija Blera kao strateški savetnik.

"Ovo je velika čast. Uzbuđena sam što ću stupiti u ovu novu ulogu. Verujem da će to biti od koristi i celoj Finskoj", rekla je Marin novinarima.

Institut je u saopštenju sa "zadovoljstvom" poželeo dobrodošlicu Marin na njenoj novoj poziciji, gde će blisko sarađivati sa više timova širom zemalja i savetovati političke lidere o njihovim reformskim programima.

"Naša misija je da pomognemo političkim liderima širom sveta da donesu promene za svoje ljude - a Sana Marin tačno zna kako to da uradi", rekao je bivši britanski premijer Toni Bler, šef istoimenog instituta.

Iako je od Marin zatraženo da podnese ostavku na mesto finskog člana parlamenta kako bi dobila poziciju u Institutu, ona je poručila da je i dalje socijaldemokrata i da ne isključuje mogućnost da se kandiduje za izbore u nekom trenutku u budućnosti. "Ja sam političar i osoba sa idejama, to se ne menja", rekla je Marin.

Marin, koja je bila premijerka Finske od 2019. godine, podnela je ostavku u aprilu nakon poraza na nacionalnim izborima. Njene socijaldemokrate zauzele su treće mesto, iza Nacionalne koalicione partije desnog centra i antiimigracione Finske partije.

Institut Tonija Blera uglavnom se bavi pitanjima veštačke inteligencije i tehnologije.

image