Srbija i Balkan

Dan Rusije u ambasadi u Beogradu; Bocan-Harčenko: Rusiji i Srbiji najvažnije očuvanje suvereniteta

Svečanosti prisustvuje veliki broj zvanica, među kojima su predsednik Skupštine Srbije Ana Brnabić, premijer Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić i drugi
Dan Rusije u ambasadi u Beogradu; Bocan-Harčenko:  Rusiji i Srbiji najvažnije očuvanje suvereniteta© РТ Балкан/Невена Ергић

Povodom obeležavanja ruskog državnog praznika, Dana Rusije, u ambasadi Ruske Federacije u Beogradu danas je održan svečani prijem kojem je prisustvovao veliki broj zvanica. 

Okupljenima se obratio ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je podsetio da je ruski predsednik Vladimir Putin u petak razgovarao sa svetskim zvaničnicima nakon što je održao govor na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

"Ako bismo uporedili ono što smo čuli na Svesrpskom saboru i ono što je Putin uglavnom naglašavao kao prioritet za razvoj Rusije, veoma se podudara i poklapa. Za nas je najvažnije da je narod jedinstven, zatim ekonomski razvoj, saradnja sa svima, ali naravno s obzirom na promene u svetu, ovo je realnost koju će države morati da poštuju", kazao je ambasador Bocan-Harčenko.

On je naglasio da je za Rusku Federaciju, kao i Srbiju, najvažnije nezavisna politika i jačanje i očuvanje suvereniteta u svim sferama - u politici, ekonomiji, tehnologijama, kulturi i odbrani.

"Naravno i za Srbiju i za nas veoma važno čuvanje, jačanje, zaštita naših tradicionalnih vrednosti, verskih vrednosti i naših duhovnih veza. Gradićemo našu bilateralnu saradnju koja se razvija", rekao je ambasador. 

Podsetivši da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, naveo je da Rusija može da pružimo najbolju pomoć za Srbiju koja se odnosi na nacionalne interese.

"Srbija se ne pridružuje podršci sankcijama protiv Rusije, što je za nas veoma važno. U Srbiji postoji porast razumevanja s obzirom na druge prioritete, ali postoji interes prema različitim integracijama koje se pojavljuju", rekao je on i ocenio da je Ana Brnabić, kada je bila predsednica Vlade, napravila "dobar ugovor između Srbije i evropsko-azijskih zemalja".

Među mnogobrojnim zvaničnicima prijemu u ambasadi Rusije prisustvovali su i predsednik Skupštine Srbije Ana Brnabić, premijer Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, ministar odbrane Bratislav Gašić, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić.

Tu su bili i ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, ministar prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar bez portfelja Nenad Popović, ministar omladine i sporta Zoran Gajić, ministar kulture Nikola Selaković, ministar za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon.

Obeležavanju Dana Rusije u Beogradu prisustvuje i direktorka Instituta za radiologiju i onkologiju Srbije Danica Grujičić, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, legendarni golgeter Crvene zvezde Dušan Dule Savić i drugi.

Dan Rusije obeležava se svake godine od 12. juna 1992. u čast usvajanja Deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike 12. juna 1990. godine.

image