Srbija i Balkan

Bez dokaza: Sud u Prištini osudio Srbina na osam godina zatvora

Časlav Jolić je osuđen samo na osnovu izjava dva svedoka koji pritom, nisu govorili istinu, rekao je advokat Miodrag Brkljač
Bez dokaza: Sud u Prištini osudio Srbina na osam godina zatvoraGetty © Julian Stratenschulte/picture alliance

Sud u Prištini je osudio na osam godina zatvora Časlava Jolića iz Đurakovca kod Istoka zbog navodnog ratnog zločina koji je počinio protiv civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji tokom 1998. i 1999. godine.

Advokat osuđenog Časlava Jolića Miodrag Brkljač je komentarišući presudu izjavio da je posle godinu dana suđenja ovakav epilog katastrofalan i dodao da je njegov branjenik osuđen samo na osnovu izjava dvoja svedoka koja nisu govorila istinu.

"Presuda se zasniva samo na njihovim rečima. U predmetu nema nijedne druge izjave ni materijalnog dokaza koji direktno inkriminišu mog klijenta Časlava. To su samo dvojica. Svi ostali dokazi su dokazi iz druge ruke, što znači da oni pričaju na osnovu onoga što su im ispričali ova dvojica. Nažalost, ovo je primer kako se trenutno radi u kosovskom pravosuđu. Da se ovako sudi ljudima koji nisu izvršili krivično delo, stvarno nije u redu", rekao je Brkljač.

Dodao da, za 40 godina prakse, nije video da se na ovaj način donosi neka presuda i najavio da će kao advokat Jolića iskoristiti svoje pravo i uložiti žalbu apelacionom sudu.

"To moram da uradim i imam šta da napišem. Žalosno je da jedan čovek bude osuđen bez dokaza. Osnovni pravni međunarodni standard je da mora da postoje dokazi koji van svake razumne sumnje pokazuju da je okrivljeni stvarno izvršio krivično delo", kazao je Brkljač koji je izneo i niz pritužbi zbog načina na koji je presuda, bez obrazloženja danas pročitana od strane sudskog veća.

Jolić je uhapšen 2022. godine i na prvom ročištu se izjasnio da nije kriv za delo koje mu se stavlja na teret. Specijalno tužilaštvo u Prištini je 18. novembra 2022. godine podiglo optužnicu protiv Jolića zbog sumnje da je tokom sukoba na KiM, između ostalog, "mučio" civilno stanovništvo.

image