Srbija i Balkan

Hovenijer: SAD i Zapad se ne slažu sa Deklaracijom koje su usvojili Srbija i Srpska

Ambasadoru Amerike u lažnoj državi "Kosovo" ne dopada se što se KiM u dokumentu pominje kao neotuđivi deo Srbije
Hovenijer: SAD i Zapad se ne slažu sa Deklaracijom koje su usvojili Srbija i Srpska© M.M./ATAImages

Sjedinjene Američke Države i zapadni partneri ne slažu se sa Deklaracijom koju su 8. juna u okviru "Svesrpskog sabora" usvojile vlade Srbije i Republike Srpske, požalio se ambasador Amerike na tzv. Kosovu.

Ambasador sa boravištem u lažnoj državi nije saglasan sa Deklaracijom budući da se u dokumentu od 49 tačaka  Kosovo i Metohija pominje kao "neotuđivi deo Srbije". Što i jeste, budući da je reč o autonomnoj pokrajini, u okviru suverene države, članice UN.

"Nisam imao priliku da čitam sve izveštaje vezane za 'Svesrpski sabor', ali razumem da se koristi jezik koji kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije. Razumem da je to njihov stav, ali to nije stav bilo koga od nas, to nije stav SAD, naših partnera iz Kvinte ili bilo koga drugoga", rekao je Hovenijer.

On je, preneo je Radio Slobodna Evropa, na međunarodnoj konferenciji "Rugova i Zapad" koja se 10. juna održava u Prištini u čast 25. godišnjice oslobođenja "Kosova", istakao da su SAD priznale "Kosovo" kao nezavisnu državu i da će s "ponosom" stajati iza tog stava.

image