Srbija i Balkan

Dačić za RT Balkan: Cilj Srbije je da što više razvija odnose sa Rusijom

Deklaracija Srbije i Republike Srpske je odgovor srpskog naroda na spoljne pritiske i ujedno jedan istorijski događaj za sve Srbe, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije
Dačić za RT Balkan: Cilj Srbije je da što više razvija odnose sa Rusijom© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Odnosi Srbije i Rusije su na veoma visokom nivou, a na bilateralnom planu i pored svih prepreka koje su nam zadali međunarodni faktori, trudimo se da ostvarimo što viši nivo i političkih, ekonomskih i drugih odnosa, rekao je za RT Balkan ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

"U tom pogledu, naše odnose zasnivamo na viševekovnom prijateljstvu, a i na zajedničkim interesima koje imamo. Srbija je zahvalna Rusiji na podršci koju joj pruža kada je u pitanju Kosovo i Metohija, odnosno odbrana naših nacionalnih i državnih interesa", rekao je Dačić u ambasadi Ruske Federacije u Beogradu povodom obeležavanja ruskog državnog praznika, Dana Rusije.

Ministar je istakao da se Srbija nije pridružila zahtevima za uvođenje sankcija Rusiji i da je to njen principijelan stav.

"Srbija vodi nezavisnu spoljnu politiku koja je isključivo u njenom interesu. Znači, naš cilj je da što više razvijamo odnose i u budućnosti sa Rusijom", naglasio je Dačić.

Osvrnuvši se na Svesrpski sabor, koji je u subotu održan u Beogradu i niz potpisanih sporazuma između institucija u Banjaluci i Beogradu, među kojima je najznačajniji dokument deklaracija Srbije i Republike Srpske, Dačić je ocenio da je upravo ta deklaracija ono što svi Srbi osećaju i što je možda po prvi put na neki način institucionalizovano nekim okupljanjem.

"Deklaracija nije uperena ni protiv koga, već je zasnovana na našem osećaju zajedništva i pripadnosti jednom narodu, ne ugrožavajući bilo koga u regionu. Zaista je neprimereno od strane onih koji su sve učinili da se nanese šteta srpskom narodu, da sada neko prigovara zbog toga što srpski narod ima odgovor na te pritiske. Ovo je jedan istorijski događaj za srpski narod i sve Srbe", zaključio je Dačić.

image