Srbija i Balkan

Dodik: Srpska i Srbija zavise od snage i stava Ruske Federacije

Predsednik Republike Srpske je rekao da je svet srećan što ima lidera poput Putina, koji voli svoj narod i državu
Dodik: Srpska i Srbija zavise od snage i stava Ruske Federacije© Tanjug/Anton Vaganov/Pool Photo via AP

"U Rusiju nisam išao kao Milorad Dodik, nego kao predsednik Republike Srpske. Jedna odlika važnosti moje posete tamo, mora i da bude činjenica da sam u jednom danu dao 11 intervjua. Za sve one koji ističu da to nije tako važno, imam poruku da oni idu da se sastaju. Rusija je svakako globalna sila, sama prilika da se toliko puta sastanem sa Putinom je ogromna", rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za RTRS.

Upitan o poseti Rusiji i sastanku sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, Dodik kaže da je njegova poseta Moskvi bila primećena, i da su mediji bili veoma zainteresovani, a u prilog govori da je novinarska ekipa RT Balkana čekala na intervju sa njim do kasnih sati.

Dodao je da je sastancima sa predsednikom Rusije prisustvovao i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, što nije tako česta situacija.

"Pitaju me zašto se ne srećem sa zapadnim liderima, a ja ih pitam zašto bih se, kad su oni sad izgubili. Sastaću se Orbanom koji je pobednik, i sa predstavnicima iz AfD-a", pojasnio je.

Sportisti Srpske na BRIKS-u

Dodik je rekao da je i od velike važnosti to što prvi put od kad postoji Republika Srpska, njeni sportisti idu na sportske igre BRIKS-a u Kazanju.

"BRIKS je svet koji nastaje, onaj koji će biti najmoćniji. Rusija je četvrta zemlja na svetu po ekonomiji. Forma G7 više ne postoji", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je svet srećan što ima lidera poput Putina, koji voli svoj narod i državu.

Dodik je istakao da Putin ima dobra saznanja i kada je reč o Republici Srpskoj.

"Istinski mislim da Srpska i Srbija zavise od snage i stava Ruske Federacije", rekao je Dodik.

Rezultati izbora u EU su "očekivani politički zemljotres"

Dodik ocenio je danas da su izbori za Evropski parlament pokazali da su nosioci globalne politike EU izgubili i da je reč o očekivanom "političkom zemljotresu", ali "ostaje da se vidi da li će to na političkom planu napraviti određene promene".

Radujem se pobedi partija desnice u Evropskom parlamentu kojoj pripada i Alternativa za Nemačku, jer to govori da su aktuelne politike poražene, rekao je Dodik i dodao da niska izlaznost ide u prilog te teze.

"Na evropskoj sceni se menjaju politički obrasci, a poslata je i važna poruka, a to je da oni koji danas vladaju Evropom nemaju podršku svoje baze, što je vidljivo nakon izbora za Evropski parlament", istakao je Dodik.

Predsednik RS je rekao da će upravo oni koji nemaju podršku sopstvene baze, pokušati da očuvaju svoje privilegije, ali je činjenica da se promene dešavaju, te kako navodi, dolazi vreme kada će se čuti glas daleko važnijih ljudi.

On je istakao da su, među tim partijama čiji će se glas čuti, i mnogi prijatelji Republike Srpske, a među njima je i premijer Mađarske Viktor Orban.

"Mađarska politika je prijateljska. Pravi izbori su nacionalni, ono što oni zovu nacionalni izbori u okviru država članica, mnoge zemlje će prolaziti kroz to, ali činjenica da vi sada na evropskim izborima nemate podršku aktuelne vlasti, jasno govori o svemu", dodaje Dodik.

On kaže da su trenutni nosioci globalne politike Evropske unije izgubili na političkoj sceni.

"Izgubili su i francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc. Ako je išta dobro od tih evropskih izbora, jeste o što su počela raščišćavanja na unutrašnjem državnom i nacionalnom nivou", napominje Dodik.

Poslata poruka jedinstva sa sabora

Govoreći o minulom Svesrpskom saboru, Dodik kaže da čitava Deklaracija vrvi od istorijskih mesta, u kojoj se vidi odraz jedinstva u pogledu strukture Republike Srpske, Srbije i Srba iz regiona, i zahvaljuje Srbiji, između ostalog, na razumevanju za celokupnu situaciju oko Kristijana Šmita.  

"Jasno je stavljeno do znanja da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik jer nije izabran u Savetu bezbednosti, i može da se svede samo na lažnog predstavnika u Federaciji", dodao je.

Ponovio je da 9. januar kao Dan Republike neće biti ukinut, jer se tim praznikom slavi nastanak Srpske i tako će biti i ubuduće, i da je sve to definisano i Deklaracijom o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda.

On je naveo da su na Saboru, pored postojećih obeležja, donesena i nova poput Dana državnosti i da je zaključeno da se, kao i u Srbiji Sretenje - 15. februar, i u Srpskoj obeleži kao Dan državnosti.

On je rekao da se BiH održava na predstavi i "nedosanjanim snovima o Bosni", ali da je nemoguće živeti u zajednici sa onima koji srpskom narodu nameću epitet genocidnog naroda.

"Republika Srpska je država, sve više će to biti, jednog dana ćemo izaći iz BiH, za nas ovde nema sreće, ali nema ni sreće za Bošnjake ovako. Ne želim da u političkom smislu živim sa ljudima koji su nam nametnuli da smo genocidan narod. BiH je propala zemlja. Od ovog trenutka ja se bavim samo dobrim odnosima sa našim prijateljima, a u Sarajevu mi nemamo prijatelje. Cinizam koji dolazi iz Sarajeva je samo komičan i ništa više", naglasio je Dodik.

image