Srbija i Balkan

Vulin odgovorio Hovenijeru: Uzalud nam pretite, smenjujete, stavljate pod sankcije, Kosovo je Srbija

Takozvani ambasador SAD u Prištini ima problem sa deklaracijom Svesrpskog sabora, ali nema problem što Kurti ukida dinar, što krši svaki dogovor i što 12 godina ne formira ZSO, ali je ljut jer Srbija i Srpska ne priznaju Kosovo, napomenuo je Vulin
Vulin odgovorio Hovenijeru: Uzalud nam pretite, smenjujete, stavljate pod sankcije, Kosovo je Srbija© TANJUG/ STR

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin je iz Moskve poručio izaslaniku SAD u Prištini Džefriju Hovenijeru da SAD uzalud prete i sankcionišu, pošto su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

Vulin, koji boravi u zvaničnoj poseti ruskoj prestonici, je tako odgovorio na Hovenijerovu konstataciju da se SAD ne slažu sa Deklaracijom usvojenom na Svesrpskom saboru u Beogradu da je Kosovo sastavni deo Srbije.

"Takozvani ambasador SAD u Prištini ima problem sa deklaracijom Svesrpskog sabora. Nema problem Hovenijer što Kurti ukida dinar, što krši svaki dogovor i što 12 godina ne formira ZSO, ali je ljut jer Srbija i Srpska ne priznaju Kosovo. Ako mu je lakše, ne priznajemo ni njega za ambasadora, a jedva da ga priznaju i Šiptari", poručio je Vulin.

Kako je rekao, zbog toga Hovenijer svoj posao u Prištini radi "kao da je poslat po kazni".

"Šiptari su se uvek plašili šefova u Vašingtonu, ali i ambasadora u Prištini. Od kako su im poslali Hovenijera, plaše se samo njegovih šefova. Uzalud nam pretite, smenjujete, stavljate pod sankcije, Kosovo je Srbija", zaključio je potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Podsetimo, Hovenijer je na međunarodnoj konferenciji "Rugova i Zapad" 10. juna u Prištini istakao da su SAD priznale "Kosovo" kao nezavisnu državu i da će s "ponosom" stajati iza tog stava.

"Nisam imao priliku da čitam sve izveštaje vezane za 'Svesrpski sabor', ali razumem da se koristi jezik koji kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije. Razumem da je to njihov stav, ali to nije stav bilo koga od nas, to nije stav SAD, naših partnera iz Kvinte ili bilo koga drugoga", rekao je Hovenijer.

image