Srbija i Balkan

Niko ne zna kako: Greška pilota zbog koje je Crna Gora ostala bez vojnog helikoptera

U Crnoj Gori ne postoji servis u kojem bi moglo da se utvrdi kako je došlo do havarije na helikopteru i to na zemlji
Niko ne zna kako: Greška pilota zbog koje je Crna Gora ostala bez vojnog helikopterawww.globallookpress.com © Wf Sihardian/ZUMAPRESS.com

Vojska Crne Gore krajem januara ostala je bez jednog od tri helikoptera i to na zemlji, a još nije utvrdila šta je uzrok havarije.

Kako je rekao načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević, razlog za to je to što ne postoji servis u Crnoj Gori.

"Kada budemo imali dovoljno novca u budžetu da helikopter uputimo na ekspertizu u jedno od sedišta kompanije 'Bel', moguće u Prag, tada će se utvrditi kako je došlo do havarije. Drugačije ne možemo znati, jer mi nemamo servis da bismo to mogli da uradimo", rekao je Lazarević.

Kazao je i da bi bilo pogrešno mladom pilotu stavljati na dušu krivicu za taj kvar.

"Svi smo korisnici tehnologija, većina nas ima auto i često sami napravimo neke greške koje su neminovne, a pilotima koje su podnosili žrtve sve ove godine, gaseći požare, pa ako im se desila greška, namerno nije sigurno, desila se mladom pilotu i bio bi neoprostiv greh staviti mu to na dušu", rekao je Lazarević.

On je najavio da će Crna Gora nabaviti još dva transportna helikoptera i da u budžetu postoji odobrenih 40 miliona evra za nabavku.

image