Svet

Prokletstvo nemačkih državnih aviona: Od pacova koji grizu kablove, do ispucalih prozora

Nemački zvaničnici baš nemaju sreće sa letovima, više puta ih je vladin avion izdao na putovanjima
Prokletstvo nemačkih državnih aviona: Od pacova koji grizu kablove, do ispucalih prozorawww.globallookpress.com © Stephan Schütze

Ispucali prozori, neispravni motori, kablovi koje su pregrizli pacovi, sve su to problemi sa kojima se nemačka vlada suočila prilikom slanja svojih najviših zvaničnika na diplomatska putovanja avionom.

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok poslednja je u nizu koja je doživela problem zbog aviona.

Ona je ostala u Abu Dabiju jer su se na avionu pokvarili zakrilci za sletanje, zbog čega je njena poseta Australiji, Novom Zelandu i Fidžiju za sada samo "u vazduhu, za razliku od aviona nemačke vlade", piše "Politiko".

"Prvo vladin avion, pa pokvaren autobus. Ne možete ni da izmislite ove stvari", kaže novinar Patrik Dikman komentarišući to što je aerodromski autobus prestao da radi.

Berbokova je samo poslednja u dugom nizu zvaničnika koji su doživeli neprijatnost zbog tehničkih problema prilikom pokušaja da putuju vladinim avionom.

U junu su državna sekretarka u Ministarstvu odbrane Simtje Meler i njena delegacija posetili Niger koristeći najmanji nemački avion. Pre povratka, posada je shvatila da je nekoliko od 17 prozora napuklo, najverovatnije zbog vrućine, preneli su nemački mediji. Delegacija se vratila kući komercijalnim letom.

Bivši ministar odbrane Hajko Mas i delegacija od 40 članova su posetili Mali 2019. godine. Nisu mogli da se vrate kući jer se na avionu pokvarila hidraulika. Povratak avionom kompanije "Er Frans" je odbijen, pa je umesto toga nemačko vazduhoplovstvo moralo da preko noći preleti iz Nemačke u Mali i delegaciju vrati u Nemačku sledećeg dana.

Nekadašnji ministar razvoja Gerd Miler bio je zaglavljen u Malaviju 2019. godine jer se vladin avion pokvario. Dok je Miler uzeo čarter let za Zambiju za svoje sledeće sastanke, nemačka posada je odletela u Malavi da popravi avion - ali su tada shvatili da nemaju potrebne rezervne delove.

Kada su uspeli da poprave avion, odleteli su u Zambiju da pokupe ministra. Međutim, prilikom sletanja, pojavio se novi problem, ovog puta sa računarskim sistemom aviona. Na kraju su se Miler i njegova delegacija vratili u Nemačku čarter letom.

Frank-Valter Štajnmajer, sadašnji predsednik Nemačke, 2019. godine kao ministar spoljnih poslova, ušao je u vladin avion da bi započeo turneju po Africi. Međutim, neposredno pre poletanja u Berlinu, putnici su čuli jak prasak jer je jedan od točkova eksplodirao, pa je avion morao da prinudno sleti. Nakon zamenjene gume, Štajnmajer je nastavio put do Afrike.

I nemački kancelar Olaf Šolc je, kao ministar finansija, 2018. godine ostavljen na cedilu pošto su pacovi izgrizli pojedine kablove aviona. On se vraćao sa sastanka Međunarodnog monetarnog fonda u Indoneziji, bio je primoran da se vrati komercijalnim letom, dok je većina njegove delegacije ostala na Baliju dok avion nije popravljen.

Jedan od najpoznatijih primera problema sa avionom desio se tokom putovanja tadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel 2018. godine na sastanak G20 u Argentini. Samo mesec dana nakon Šolcovog fijaska sa pacovima, ministar finansija i Merkelova su leteli za Buenos Ajres kada je avion bio prinuđen da se vrati u Nemačku i prinudno sleti u Keln. Uzrok je bio kvar komunikacionih sistema u avionu, pa je na kraju Merkelova sletela na samit sa 12 sati zakašnjenja, i to španskim avionom preko kojeg je ispisana reklama kompanije "Iberija".

Merkelova je i 2015. godine bila prinuđena da odleti u Indiju teretnim vojnim avionom nakon što je njen vladin avion prizemljen zbog tehničkih problema. Iako je letelica bila manje udobna, Merkelova je ovog puta uspela da stigne na vreme.

Putovanje Ursule fon der Lajen u Litvaniju 2017. godine doživelo je neočekivani preokret kada su inženjeri otkrili oštećenje na motoru aviona tik uoči njenog planiranog povratka u Nemačku. Posle pola sata, Fon der Lajenova se vratila u zemlju mnogo starijim zamenskim avionom. Da stvar bude gora, pokvareni avion bio je potpuno nov i Fon der Lajen ga je prvi put koristila.

image
VV inauguration
banner