Svet

"Špigl": Avion Analene Berbok ispustio 80 tona kerozina u atmosferu

Avion koji je prevozio nemačku ministarku spoljnih poslova iz redova Zelenih bio je primoran na ovaj čin ekoterorizma kako bi bezbedno sleteo usred neočekivanog kvara
"Špigl": Avion Analene Berbok ispustio 80 tona kerozina u atmosferuGetty © Sean Gallup/Getty Images

Avion koji je prevozio nemačku ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok bio je primoran da izbaci 80 tona kerozina u atmosferu, javlja "Špigl".

Kako prenosi nemački list, Berbokova se sa delegacijom nemačkih zvaničnika, stručnjaka i novinara uputila u Kanberu, uz presedanje u Abu Dabiju.

Ubrzo nakon poletanja, pilot Bundesverovog "erbasa A340" obavešten je o mehaničkom problemu sa zakrilcima za sletanje, koji je zahtevao prinudno sletanje u prestonicu Emirata. A kako bi sletanje bilo bezbedno, 80 od 110 utovarenih tona kerozina moralo je biti eliminisano.

"Špigl" napominje da ovo nije prvi put da se taj konkretni "erbas A340" kvari, ali tokom prinudnih sletanja dok su se njime vozili bivši kancelar Angela Merkel, ili tadašnji vice-kancelar Olaf Šolc, avion Bundesvera nije bio primoran na čin ekoterorizma iz nužde — kao sada kada se njime vozi prominentna predstavnica Zelenih.

image