Svet

"Vašington post": Prošle godine za dlaku izbegnut direktan sukob između Rusije i NATO-a

Dokumenti procureli iz Pentagona navode da je krajem septembra prošle godine jedan ruski lovac navodno "zamalo" oborio britanski špijunski avion u blizini ruske obale na Crnom moru
"Vašington post": Prošle godine za dlaku izbegnut direktan sukob između Rusije i NATO-aGetty © USAF

Rusija i NATO našli su se na korak od potencijalnog masovnog rata prošle godine nakon što je ruski borbeni avion navodno umalo oborio britansku izviđačku letelicu, objavio je "Vašington post", pozivajući se na jedan od dokumenata koji su nedavno procurili iz Pentagona.

Incident se dogodio krajem septembra 2022. godine u blizini ruske obale na Crnom moru i bio je mnogo ozbiljniji nego što je London prethodno priznao, tvrdi list. U oktobru 2022. godine, ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas obavestio je parlament da Moskva navela tehnički kvar kao razlog za incident, dok je London prihvatio objašnjenje.

U dokumentu u koji je "Vašington post" imao uvid navodi se da je britanski izviđački avion RC-135, koji služi za presretanje radio prenosa i elektronskih poruka, "zamalo oboren".

Iz Velike Britanije je u oktobru saopšteno da su avion presrela dva ruska lovca Su-27 iznad Crnog mora, pri čemu je jedan od njih navodno lansirao projektil u blizini aviona.

Prema pisanju američkog lista, taj incident je mogao da izazove pozivanje na član 5 NATO Sporazuma, što bi moglo dovesti do direktnog uključivanja NATO snaga u sukob u Ukrajini, ili čak direktnog sukoba između Moskve i vojnog bloka predvođenog Vašingtonom.

Ni SAD, Velika Britanija ni Rusija nisu komentarisale sadržaj dokumenta, navodi "Vašington post".

List je takođe izvestio da su SAD navodno zauzele oprezniji pristup izviđačkim misijama u regionu Crnog mora, nalažući Vazduhoplovstvu da se drži dalje od Krimskog poluostrva.

Mape iz dokumenta označavaju "sigurnu zonu" za američke špijunske letelice

Uz dokument je bila priložena i mapa na kojoj se moglo uočiti nekoliko linija povučenih preko delova Crnog mora kako bi se označile sigurne oblasti za američke osmatračke avione, navodi list. Jedna od njih demarkira područje oko 12 nautičkih milja od obale Krima – ivice ruskih teritorijalnih voda prema međunarodnom pravu.

Druga linija povučena oko 50 nautičkih milja od obale naziva se "SEKDEF direkted stendof". Prema pisanju lista, ova linija može ukazivati na to da je američki ministar odbrane Lojd Ostin naredio vazduhoplovstvu da drži svoje avione dalje od poluostrva.

Pentagon je u martu optužio ruske pilote za bezobzirno letenje i tvrdio da je jedan od njih potkresao propeler američkoj bespilotnoj letelici "Riper", zbog čega se ona srušila. Rusija je negirala da je koristila oružje protiv njega, i tvrdi da je on leteo sa isključenim transponderom u zoni zabrane kretanja koju je proglasila ruska vojska.

Na snimku snimljenom sa drona se vidi samo borbeni avion Suhoj Su-27 kako zuji iznad njega i navodno izbacuje gorivo. Kako je Si-En-En izvestio, Pentagon je dodatno preusmerio udaljio putanje letenja svojih špijunskih dronova iznad Crnog mora nakon incidenta.

image