Rusija

Objavljen snimak na kome se navodno vidi kako je pao američki dron (VIDEO)

Video snimak navodno prikazuje momenat kada je bespilotna letelica SAD zasuta mlazom goriva ruskog lovca
Objavljen snimak na kome se navodno vidi kako je pao američki dron (VIDEO)© Tanjug/US Department of Defense via AP

Evropska komanda Oružanih snaga SAD objavila je snimak koji navodno pokazuje trenutak pre pada američkog drona u Crno more, odnosno momenat u kome je bespilotna letelica iz SAD zasuta oblakom goriva iz ruskog američkog borbenog aviona SU-27.

Video koji je, kako se tvrdi, snimio dron MK-9 kamerom na svojoj donjoj strani prikazuje dva različita prolaza aviona u kojima je poprskan dron, a zatim se komunikacija sa bespilotnom letelicom gubi, i slika se pretvara u šarenu traku.

U ranijem zvaničnom saopštenju Evropske komande Oružanih snaga SAD navodi se da je "jedan od ruskih Su-27 udario u propeler MK-9, primoravajući američku vojsku da ispusti dron u međunarodne vode".

Međutim, rusko Ministarstvo odbrane navelo je da "ruski lovci nisu koristili vazdušno-desantno oružje, da nisu došli u kontakt sa bespilotnom letelicom i da su se bezbedno vratili na aerodrom svoje baze".

Tradicija ruskih i sovjetskih boraca da nakratko uključe hitni odvod kerozina ispred mete je već poznata od ranije. Na primer, pomorski piloti su to redovno radili i na Baltiku i u Barencovom moru, presrećući izviđačke zapadne avione "Orion".

A i lovac Su-27 je okretan i brz tako da je poznata i slika da borbeni avioni Rusije često prave oštre manevre oko mete. Motor lovca stvara takozvanu vazdušnu struju, koja čak i teški bombarder vodi u najjače turbulencije.

image