Srbija i Balkan

Košarac: Reagovanje američke ambasade na Svesrpski sabor je manifestacija njihovog malignog uticaja

Očigledno nisu pročitali Deklaraciju sa Svesrpskog sabora, koja se zasniva na Dejtonskom sporazumu, ukazao je zamenik predsedavajuće u Savetu ministara BiH
Košarac: Reagovanje američke ambasade na Svesrpski sabor je manifestacija njihovog malignog uticaja© Уступљена фотографија/РТ Балкан

Saopštenje američke ambasade u Sarajevu o Svesrpskom saboru predstavlja manifestaciju njihovog malignog uticaja i svrstavanja samo na stranu bošnjačke politike, poručio je zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH Staša Košarac.

"To je sinhronizovani odnos američke administracije i bošnjačke politike u BiH", ocenio je Košarac.

On je istakao da je očigledno da nisu pročitali Deklaraciju sa Svesrpskog sabora, koja se zasniva na Dejtonskom sporazumu i ne predstavlja nikakvo antidejtonsko delovanje.

"Očigledno je da imaju potrebu da kontaminiraju određene odnose unutar BiH kako bi mogli da budu vidljivi u svim politikama. Naša politika je potpuno jasna i naše opredeljenje je da definišemo naše nacionalno kretanje", rekao je Košarac novinarima na Jahorini.

Ukazao je da Bošnjaci moraju izaći iz umišljene uloge da su vlasnici političkih procesa u BiH, jer to nisu, te naglasio da se procesi u BiH mogu voditi samo kada se usaglase zajedno sa Srbima, Hrvatima i dva entiteta.

Košarac je naglasio da politike Srpske moraju biti vidljive u 21. veku i da je odgovornost političkog rukovodstva takva da treba jasno istaći patriotsku politiku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića koja je rezultat potreba srpskog naroda da definiše nacionalnu politiku.

"Dobro se sećamo situacije kada su Bošnjaci pokušali da organizuju svebošnjački sabor u Sarajevu. Mi nismo bili histerični i ne umanjujemo potrebu da se oni sastaju i dogovaraju, ali nemate gospodo pravo da umanjujete kapacitete srpskog naroda i saradnju Srpske i Srbije", poručio je Košarac.

On je upitao odakle to pravo, s obzirom na to da se videlo kako međunarodni sponzori utiču kada je reč o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

"Međunarodni tutori i sponzori takvih politika, poput /američkog ambasadora Majkla/ Marfija i ostalih su pročitana priča. Otići će Marfi, a šta ćemo onda? S kim Bošnjaci misle razvijati političko partnerstvo? Vidimo histeriju u političkom Sarajevu nakon usvojene Deklaracije na Sverpskom saboru. Zbog čega? Neće Bošnjaci kreirati nacionalnu i patriotske politike srpskog naroda", rekao je Košarac.

On je istakao da su Bošnjaci umislili da su vlasnici političkih procesa u BiH na osnovu ekskluzivnog prava koje su im dali Kristijan Šmit, Marfi i neki drugi, ocenivši da će to biti politika prošlosti.

"Jedina politika će biti politika dijaloga. Ako nećete politiku dijaloga, znate šta sledi. Ako neće da poštujete stavove institucija Republike Srpske i srpskog naroda, mislim da ste dovoljno pametni da znate šta može da usledi", rekao je Košarac.

Ponovio da je oličenje politike Sjedinjenih Država u BiH ministar inostranih poslova u Savetu ministara Elmedin Konaković, koji, kako kaže, ne krije da želi da bude njen eksponent.

"Svedoci smo činjenice da su stranci svaki dogovor domaćih političara pokvarili i u tome su šampioni, prije svega, Marfi i Šmit koji su našli izvođače u domaćim političarima da budu promoteri njihovih politika, a ne dogovora", rekao je Košarac.

Dodao je da se Konaković obrušio na srpski narod samo zbog toga što je na dostojanstven i civilizovan način na Svesrpskom saboru definisao politike ne vređajući druge.

"Naše politike nisu usmerene protiv drugih. One su izraz naše potrebe da budemo okupljeni oko naših nacionalnih tema, definišemo naše političko kretanje i pozovemo na dosljednu primenu Dejtonskog sporazuma", rekao je Košarac.

On je dodao da je histerija u Sarajevu definisana mentalnim i političkim predrasudama, te željom stranaca, prije svega SAD, da stalno dižu temperaturu i modifikuju politike kako bi uspeli da od Bošnjaka proizvedu one koji će voditi procese, a to nije moguće.

image