Srbija i Balkan

Vučićev odgovor ambasadi SAD u Sarajevu: Gde to piše?

Predsednik Srbije je rekao da mu je interesantna kritika američke ambasade u Sarajevu po pitanju Svesrpskog sabora
Vučićev odgovor ambasadi SAD u Sarajevu: Gde to piše?© FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić oglasio se na društvenoj mreži Instagram i poslao poruku američkoj ambasadi u BiH.

Kako je rekao, bila mu je interesantna kritika američke ambasade u Sarajevu po pitanju Svesrpskog sabora, koji je kako kaže bio dobro organizovan i održan na radost celokupnog srpskog naroda.

"Međutim, rekao sam da ću da postavim neka pitanja... Vi ste čuli već mnogo puta svi u Srbiji i u BiH i u celom regionu jednu sintagmu koja glasi 'duh Dejtonskog sporazuma'. Ako mi kao zemlja koja je potpisala Dejtonski sporazum nismo garant sprovođenja, jer kažu da to ne piše nigde, već smo samo potpisnik, iako bi 'duh' tog potpisa upravo to značio, ja ne bih da se bavim 'duhom' i 'duhovima' već imam najkonkretnije pitanje za one koji su rekli da smo mi pogazili Dejtonski sporazum za naše partnere iz američke ambasade u BiH. Naime Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane su nadležnosti centralnih vlasti i entiteta. Moje prvo pitanje za njih je kako, gde i od kada negde piše da imovina pripada centralnim vlastima a ne entitetima?", kaže u poruci.

Dodaje da članom 3, tačkom tri Ustava BiH, aneks 4. Dejtonskog sporazuma predviđeno ja da sve državne funkcije i ovlašćenja koja nisu izričito dodeljena institucijama BiH pripadaće entitetima, a da članom 3. tačka jedan navedene su nadležnosti institucija BiH: spoljna politika, spoljna-trgovinska politika, carinska politika, monetarna politika, finansiranje ustanova i međunarodnih obaveza BiH, politika useljavanja izbeglica i azila, sprovođenja krivičnog zakona, odnosi sa Interpolom, međunarodna komunikacija, saobraćaj između entiteta i kontrola vazdušnog saobraćaja.

"Kao što se vidi nigde se ne pominju ni javna imovina ni javna svojina, te vas molim dragi partneri iz američke ambasade da mi konkretno odgovorite, kako ste došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima a ne entitetima, kao što jasno piše u Dejtonu, pa i zbog čega ste, između ostalog, učestvovali u izazivanju krize na prostoru BiH", upitao je Vučić.

"Odmah ću da vam kažem, nemojte to da odgovarate jer bi bilo mnogo glupo. Suksecijom se regulišu prava i obaveze država članica nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, a ne kako će javna svojina ili javna imovina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastale raspadom SFRJ. Tako da, molim vas da mi na ovo jedno prosto pitanje, a tako mnogo važno, jer godinu i po dana gubimo svi u regionu, po pitanju imovine na kojoj vi insistirate", kaže Vučić.

Napomenuo je i to da je mnogo srećan što je američka ambasada u BiH prihvatila argumentovanu i civilizovanu i bez ikakvih uvreda raspravu, te da je uveren da će dobiti odgovor. 

"Gde to piše. To je moje pitanje?", kategoričan je predsednik Srbije.

image