Srbija i Balkan

Livno tesno za 200 Srba: Grafiti "Ubij Srbina" i nacistički kukasti krst na dečjem igralištu

Izlivi srbofobije dešavaju se u kontinuitetu u Federaciji BiH, a poslednji slučaj je ispisivanje uvredljivih grafita u Livnu gde živi manje od 200 srpskih duša, kaže poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milorad Kojić
Livno tesno za 200 Srba: Grafiti "Ubij Srbina" i nacistički kukasti krst na dečjem igralištu© Milos Tesic/ATAImages

Na dečjem igralištu u centru Livna ispisani su grafiti "Ubij Srbina" i nacistički simbol kukasti krst.

Jedan od srpskih povratnika u Livnu, koji nije želeo da bude imenovan, kaže da je zaprepašćen ovakvim porukama koje pozivaju na ubijanje Srba i to na mestu gde se deca igraju.

Broj Srba u Livnu je inače na "nivou statističke greške", a najviše povratnika je u selima u Livanjskom polju. Povratnička populacija je mahom starija, a mladih srpskih porodica gotovo da nema.

Danas tu živi manje od 200 srpskih duša, uglavnom starijih ljudi, a u livanjskoj opštini živi tek desetak srpskih mališana. Sagovornici "Novosti" kažu da su ovakvi natpisi jasna poruka Srbima da nisu dobrodošli u Federaciju BiH.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milorad Kojić kaže da se izlivi srbofobije dešavaju u kontinuitetu u Federaciji BiH, a poslednji slučaj je ispisivanje uvredljivih grafita u Livnu.

"Sigurno je da u Livnu, u kojem živi samo 200 srpskih povratnika, to izaziva osećaj straha", rekao je Kojić.

On je naglasio da je neophodno da se preduzimaju mere na kažnjavanju osoba koje šire srbofobiju, jer je to sigurno jedini način prevencije budućeg ponašanja i širenja međunacionalne mržnje, a u ovom konkretnom slučaju mržnje prema srpskom narodu.

"Neophodno je procesuiranje takvih ljudi, jer se njihovim kažnjavanjem srbofobija sigurno može suzbiti", smatra Kojić.

On je poručio da je bitno da se identifikuju počinioci širenja nacionalne, rasne, etničke i verske mržnje i budu sankcionisani, te da srbofobija prestane da bude stil ponašanja.

"To je jedini način za građenje suživota. Unošenje i širenje nacionalne netrpeljivosti u BiH nije sigurno put ka pomirenju i suživotu", zaključio je Kojić.

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH, kaže da je cilj aktuelne politike u Federaciji BiH uklanjanje Srba i pravoslavlja sa područja FBiH.

"Prema popisu iz 1991. na teritoriji današnje FBiH živelo je 542.897 Srba. Prema popisu iz 2013, u FBiH je živelo 56.550 Srba. Sad, 11 godina kasnije, u FBiH živi oko 35.000 Srba", ističe Radanović i dodaje da su Srbi na nivou statističke greške u FBiH.

image