Srbija i Balkan

Oslobođen imam koji je vređao Republiku Srpsku: "Oprostio mu" Ustavni sud BiH

Muharem Štulanović neće odgovarati, zato što Ustavni sud BiH ne priznaje da je povreda ugleda BiH krivično delo
Oslobođen imam koji je vređao Republiku Srpsku: "Oprostio mu" Ustavni sud BiH© ATA Images/Borislav Z

Imam  i profesor na Pedagoškom fakultetu u Bihaću Muharem Štulanović oslobođen je optužbi za krivično delo povrede ugleda Republike Srpske, zahvaljujući odluci Ustavnog Suda BiH koji je krajem januara procenio, da član 280a. Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS), koji se tiče povrede ugleda Republike Srpske i njenih naroda, nije u skladu sa Ustavom BiH i članom 10. Evropske konvencije.

Republiku Srpsku, dakle, prema odluci Ustavnog suda BiH u kome nema srpskih sudija, možete do mile volje vređati i omalovažavati, i za to nećete odgovarati.

Član 280a. Krivičnog zakonika RS tiče se, naime, kažnjavanja onih koji RS nazivaju agresorskom i genocidnom tvorevinom, omalovažavaju njen grb, zastavu i himnu ili žele da promene njeno ustavno uređenje i teritorijalnu celovitost. A on, kažu iz Ustavnog suda BiH – ne važi.

Štulanović, tako, odlučili su bošnjački delitelji pravde svojom odlukom, nije pogrešio što je u jednom svom prošlogodišnjem govoru Srpsku nazvao "genocidnom tvorevinom".

Jer, iako mu je, Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske na teret stavilo povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda - odluka Ustavnog suda BiH njegovu krivicu je jednostavno izbrisala.

"Budući da su odluke Ustavnog suda BiH obavezne i konačne sud je zaključio da je ovo delo dekriminisano", kazao je danas sudija Okružnog suda Banjluka Siniša Marković. 

Optužnicom je Štulanoviću je na teret stavljeno da je 13. januara prošle godine, i to u džamiji koja se nalazi u komplesku Islamsko-pedagoškog fakulteta u Bihaću održao govor koji je objavljen na Jutjubu pod nazivom "Povampireno zlo".

Na mestu predviđenom za molitvu i širenje ljubavi i tolerancije, imam je raspirivao mržnju, baš u vreme džuma namaza.

"Baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživela tog 9. januara u vidu genocidne tvorevine RS. I nad samim Sarajevom slave genocidnu okotinu. Znači, braćo, treba preduzeti sve što je u našoj moći, pa se tek onda osloniti na dragog Boga na međunarodnu zajednicu i na nekog drugog...", rekao je između ostalog imam Štulanonović.

Na ročištu, koje je prethodilo presudi, sudija Siniša Marković pitao je tužioca Dragicu Glušac da li ostaje pri optužnici, s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH.

"Optužnica je potvrđena. Takva je kakva je. Ako je amnestiran taj član zakona i to krivično delo, nije obeležje krivičnog dela i riječi optuženog", rekla je Glušac, koja je dodala da bi se optužnica eventualno mogla precizirati kako bi govorila o krivičnom delu izazivanja i podsticanja na nacionalnu i versku mržnju.

Sudija Marković u presudi objasnio da bi ovakvo preciziranje optužnice značilo istragu na glavnom pretresu, što nije dozvoljeno. 

Štulanović je, prenosi ATV, pred sudom danas rekao da iz njega nikada nije "izbijala mržnja".

"Kao čovek i humanista ne mogu da podnesem takve reči. Verovatno ćemo se videti na drugom sudu", zapretio je imam "humanista", koji, kako tvrdi njegov advokat, živi za "nebeski sud", ali ovom zemaljskom, zahvaljujući antisrpskom delovanju BiH institucija – očigledno ne podleže.

image