Srbija i Balkan

Dodik: Republika Srpska posvećena evropskom putu

Kada nam mišljenje i sud naroda koje predstavljamo i koji su nas izabrali budu najbitniji, a impresije stranaca sporedne, BiH će izaći iz ćorsokaka na evropski put, ocenio je Milorad Dodik
Dodik: Republika Srpska posvećena evropskom putu© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da kada se poštuju Ustav i nadležnosti, nema potrebe da bilo ko čini ustupke.

On je dodao da je mehanizam efikasnog funkcionisanja, zaštita sopstvenih interesa i usaglašavanje s interesima drugih, jer "uvažavanje interesa svih naroda, iziskuje kompromise kao logičnu posledicu".

"Usvajanjem Programa ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine 2024 - 2026. i Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, ispunjene su još dve obaveze Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Republika Srpska je sve vreme bila posvećena tom cilju", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Navodi da je sve što se pokazalo uspešnim u zemljama EU, za Srpsku uvek bilo prihvatljivo.

"Poštovanje i negovanje različitosti temelj je evropskog jedinstva. Poštovanje činjenice da prava jednih prestaju gde počinju prava drugih, temelj je evropskih odluka. Zato je poštovanje birača, institucija, Ustava i nadležnosti u BiH evropsko pitanje", naveo je Dodik.

On je citirajući reči Mome Kapora, za kojeg kaže da je jedan od najumnijih ljudi rođenih na ovim prostorima "da bi se mnogima dopao da se nisi trudio dopasti svima", Dodik ističe:

"Kada nam mišljenje i sud naroda koje predstavljamo i koji su nas izabrali budu najbitniji, a impresije stranaca sporedne, BiH će izaći iz ćorsokaka na evropski put. Tada će i oni pokazati poštovanje prema nama".

image