Srbija i Balkan

Amerika uvela sankcije kompaniji iz Beograda

Vlasnik je ruski državljanin, kompanija je osnovana u februaru prošle godine sa osnivačkim ulogom od oko 1.000 dolara, dok je kao delatnost navedena trgovina na veliko računarima, računarskom opremom i softverima
Amerika uvela sankcije kompaniji iz BeogradaGetty © Anadolu / Contributor

Pred sastanak lidera zemalja G7, na kojem će jedna od najvažnijih tema biti i sukob u Ukrajini, Sjedinjene Američke Države su u sredu izrekle više od 300 novih sankcija pojedincima i kompanijama, koje direktno ili indirektno pomažu ruskim ratnim naporima, kako navode.

Sankcije Stejt Departmenta i Sekretarijata za finansije usmerene su protiv stranih kompanija koje Rusiji olakšavaju vođenje rata, uključujući i kineske, zatim protiv stranih finansijskih institucija koje posluju sa ruskom ekonomijom, kao i pojedinaca i kompanija koji omogućavaju izbegavanje postojećih sankcija, piše "Glas Amerike".

Na listi sankcija je i jedna kompanija iz Beograda, kao i njen vlasnik – ruski državljanin.

Firma "Basir grup d.o.o. Beograd" sankcionisana je na osnovu Izvršne odredbe predsednika SAD Džozefa Bajdena 14024 iz aprila 2021. godine, koja se odnosi na blokiranje imovine zbog štetnih stranih aktivnosti Vlade Ruske Federacije.

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, kompanija je osnovana 21. februara 2023. godine, a sedište joj je u stanu u Gospodar Jevremovoj ulici. Vlasnik je Nikolaj Levin, ruski državljanin, uz osnivački ulog od oko 1.000 dolara. Kao delatnost kompanije je navedena "trgovina na veliko računarima, računarskom opremom i softverima".

Odsek za kontrolu strane imovine (OFAC), Sekretarijata za finansije SAD, u sredu je sankcionisao i Levina, navodeći da mu je puno ime Nikolaj Aleksandrovič Levin i da je rođen u maju 1985. godine.

U saopštenju Sekretarijata se navodi da je Levin takođe vlasnik i generalni direktor kompanije "OOO Majak", kao i da je koristio "mrežu kompanija kako bi olakšao uvoz američke i strane elektronike, industrijskih materijala i druge robe u Rusiju".

Kompanija "Majak" – koju su SAD već sankcionisale u septembru 2023. – i koja se bavi "veleprodajom kompjutera, softvera, mašinerije i industrijske opreme" pomaže ruskim kompanijama u zaobilaženju sankcija. Kako se navodi, to čini "preko 'Majakovih' trgovačkih kuća i konsolidovanih skladišta u Evropi, isporučujući paralelne uvoze iz Evrope, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata".

Osim "Basir grup d.o.o. Beograd", Levin je izvršni direktor tajlandske kompanije "NAL solušns kompani limited" i suvlasnik turske kompanije "Ekspert mašineri" koja je poslala elektronsku robu u vrednosti većoj od 500.000 dolara kompaniji "Majak" i ruskoj kompaniji "OOO TAV", navodi se u saopštenju Sekretarijata za finansije.

SAD su od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. sankcionisale više od 4.000 pojedinaca i biznisa koji su povezani sa ruskim ratnim naporima, a među njima su bili i pojedinci i kompanije iz Srbije.

Na primer, na drugu godišnjicu od početka sukoba, izrečeno je gotovo 300 sankcija, a među sankcionisanima su bile dve osobe i četiri firme iz Srbije, za koje je obrazloženo da su izvoznici tehnologije i da podržavaju rusku vojno-industrijsku bazu, zaključuje se u izveštaju "Glasa Amerike".

image