Srbija i Balkan

Pet fakulteta i visokih škola izgubilo dozvolu za rad: Kako studenti da budu sigurni šta upisuju

Zakonom o visokom obrazovanju je propisano da visokoškolskoj ustanovi koja ne dobije akreditaciju, dozvola za rad važi još godinu dana od dana konačnosti rešenja o odbijanju zahteva za akreditaciju i da je Ministarstvo dužno da u roku od 15 radnih dana od dana isteka tog roka donese rešenje o oduzimanju dozvole za rad i da objavi prestanak važenja akreditacije
Pet fakulteta i visokih škola izgubilo dozvolu za rad: Kako studenti da budu sigurni šta upisujuwww.globallookpress.com © Alberto Ortega

Budućim studentima savetujemo da konkurišu za upis na visokoškolske ustanove i studijske programe za koje se nedvosmisleno može utvrditi da su akreditovane – kaže za Danas Ana Šijački, v. d. direktorka Nacionalnog akreditacionog tela (NAT), odgovarajući na pitanje da li budući studenti treba da se upuštaju u rizik i veruju fakultetima i visokim školama koji obećevaju siguran upis, a nalaze se i dalje u postupku akreditacije.

Ona savetuje budućim brucošima da u Vodiču za studente koji se nalazi na sajtu NAT-a i redovno se ažurira, provere da li visokoškolske ustanove i studijski programi koje nameravaju da upišu imaju validnu akreditaciju.

Ministarstvo prosvete je nedavno objavilo da su dozvole za rad izgubili Fakultet zdravstvenih nauka u Nišu, Visoka medicinska škola strukovnih studija u Beogradu, Fakultet za menadžment Zaječar Megatrend univerziteta, Visoka škola strukovnih studija "Akademija fudbala" i Visoka škola akademskih studija "Epoha". Tri ustanove se u Vodiču za studente nalaze u delu koji označava ustanove u osnivanju, i za sve tri piše da imaju pozitivno mišljenje Komisije, što može da dovede u zabunu da imaju akreditaciju.

"Zakonom o visokom obrazovanju je propisano da visokoškolskoj ustanovi koja ne dobije akreditaciju, dozvola za rad važi još godinu dana od dana konačnosti rešenja o odbijanju zahteva za akreditaciju i da je Ministarstvo dužno da u roku od 15 radnih dana od dana isteka tog roka donese rešenje o oduzimanju dozvole za rad i da objavi prestanak važenja akreditacije. Zakonom je takođe propisano da NAT izveštava Ministarstvo o ishodu akreditacije visokoškolske ustanove i studijskih programa", navodi Ana Šijački.

Dodaje da, s obzirom da je NAT u konkretnim slučajevima doneo rešenje o odbijanju zahteva za akreditaciju navedenih visokoškolskih ustanova i studijskih programa i o tome izvestio Ministarstvo prosvete, ovo ministarstvo je donelo rešenja o oduzimanju dozvola za rad tim ustanovama.

"Svakako se slažemo da je u interesu javnosti i podatak o oduzimanju dozvola za rada tako da ćemo, u što kraćem roku, objaviti i ove podatke na sajtu u dokumentu Vodič za studente. NAT u svom sastavu ima stručni organ – Komisiju za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK), koja donosi rešenja o ishodu akreditacije i žalbeni organ – Komisiju za odlučivanje po žalbama koja je počela sa radom nakon stupanja na snagu aktuelnog Zakona o visokom obrazovanju 2021. godine, a koja razmatra i rešava žalbe visokoškolskih ustanova na prvostepena rešenja KAPK-a. Pre stupanja na snagu aktuelnog zakona, žalbeni postupak se vodio pred Nacionalnim savetom za visoko obrazovanje (NSVO). Zato su u vodiču za studente posebno obeleženi slučajevi kada je ustanove i studijske programe akreditovao NSVO", objašnjava Šijački.

Ona objašnjava da je, s obzirom da akreditacija važi sedam godina, ključni parametar godina kada je ustanova (ili studijski program) akreditovana. Podatak da li je ustanova podnela zahtev za novu akreditaciju je moguće proveriti samo upitom kod NAT-a, a stručna služba ove informacije daje preko zvaničnog mejl naloga.

"Početna akreditacija je uslov za dobijanje dozvole za rad. Budući studenti bi svakako trebalo da provere i dozvolu za rad, jer ona mora da obuhvata sve akreditovane studijske programe. Dozvolu za rad su visokoškolske ustanove dužne da objavljuju na svom sajtu", kaže v. d. direktorka Nacionalnog akreditacionog tela.

Buduće studente i njihove roditelje zanima šta se dešava ako visokoškolska ustanova u toku njihovih studija izgubi akreditaciju, a šta ako izgubi dozvolu za rad? U Zakonu o visokom obrazovanju piše da će, u slučaju prestanka rada visokoškolske ustanove zbog oduzimanja dozvole za rad, ministar na predlog NSVO u roku od 30 dana od dana prestanka rada ustanove, doneti akt kojim se obezbeđuje završetak studija studentima te visokoškolske ustanove.

Troškove završetka studija za studente snosi ustanova kojoj je oduzeta dozvola za rad. Studenti prelaze na srodnu ustanovu i svima njima do diplomiranja, bez obzira na kojoj su godini studija zatečeni, ustanova koja je ostala bez dozvole treba da plati troškove studija, čak iako obnavljaju godinu.

"To definiše Zakon o visokom obrazovanju. Nacionalno akreditaciono telo nema nadležnost u ovom postupku. Za ovaj postupak su nadležni Ministarstvo prosvete i NSVO", kaže Ana Šijački.

image