Srbija i Balkan

Za Orlića zeleno svetlo i od Vlade: Postavljen za direktora BIA

Saglasnost da Orlić bude imenovan za direktora BIA-e dao je u sredu Savet za nacionalnu bezbednost na sednici kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Za Orlića zeleno svetlo i od Vlade: Postavljen za direktora BIA© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Vlada Srbije usvojila je rešenje o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije.

Saglasnost da Orlić bude imenovan za direktora BIA dao je u sredu Savet za nacionalnu bezbednost na sednici kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Saglasnost za imenovanje Orlića je data u skladu sa Zakonom o osnovama uređenja službi bezbednosti prema kome Savet za nacionalnu bezbednost daje mišljenje Vladi Srbije o predlogu za postavljenje i razrešenje direktora službi bezbednosti.

Vladimir Orlić je rođen 1983. godine u Beogradu. Osnovnu školu je završio u Obrenovcu, a gimnaziju u Beogradu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Član je Srpske napredne stranke od 2008. godine, u kojoj je primarno obavljao dužnosti u sferi informisanja i medija, kao i organizacionih poslova.

U razgovoru sa Ljiljanom Smajlović za RT Balkan u novembru 2023. godine, Orlić je rekao da je pre toga podržavao "politiku koju je predstavljala Srpska radikalna stranka i ljude koji su je vodili u to vreme – Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića".

Bilo mu je, rekao je tada, potpuno prirodno u politici - kada je krenuo da se njom bavi - da sledi ljude koje je uvažavao.

On je u istom razgovoru rekao da aktuelna vlast neće nikakvo priznanje nezavisnosti KiM, niti će da dozvoli da takozvano Kosovo dobije mesto u UN.

"Ako je to iko govorio otvoreno u lice svakome ko ovde dođe, to je bio Aleksandar Vučić. Rekao je to i pred celim svetom, u govoru u Generalnoj skupštini UN", zaključuje Orlić.

Bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda na listi Srpske napredne stranke 2012. i odbornik u Skupštini grada Beograda u sazivima od 2014. i 2018. godine.

Izabran je za narodnog poslanika na izborima 2014, 2016, 2020. i 2022. godine. Bio je zamenik je šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije, a u 12. sazivu (od 2020. do 2022) potpredsednik parlamenta.

Nakon izbora 2022. godine izabran je za predsednika Narodne skupštine, a na toj funkciji je bio do izbora koji su održani u decembru prošle godine.

image