Srbija i Balkan

Mediji: Srbija učestvuje na "mirovnoj" konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj

Srbiju će predstavljati ministar spoljnih poslova Marko Đurić
Mediji: Srbija učestvuje na "mirovnoj" konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Srbija će ovog vikenda učestvovati na "mirovnoj" konferenciji u Švajcarskoj, koja se održava na zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, saznaje N1.

Prema saznanjima ovog medija našu državu će na Mirovnoj konferenciji predstavljati ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Švajcarska će 15. i 16. juna biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će biti održana u blizini grada Lucerna. Rusija neće biti prisutna na događaju.

Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao za Sputnjik da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće na samitu o Ukrajini, ali da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, na mirovnu konferenciju je pozvano oko 120 zemalja na nivou lidera država i vlada.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo da je plan konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj u suprotnosti sa zahtevima Kine, zbog čega je Pekingu teško da učestvuje na takvom sastanku.

"Konferencija mora biti priznata, kako od strane Kijeva, tako i od strane Moskve", objasnili su u ministarstvu.

Dodaje se da je plan za konferenciju o Ukrajini u Švajcarskoj u suprotnosti sa zahtevima Kine i očekivanjima sveta, što otežava Pekingu učešće na takvom sastanku.

Konferenciji neće prisustvovati američki predsednik Džozef Bajden , kao ni kineski predsednik Si Đinping i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva.

Brazil je saopštio da lider te zemlje neće učestvovati na konferenciji, a na isti korak se odlučila i Južna Afrika.

Ni Saudijska Arabija ne namerava da učestvuje na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, pošto tamo neće biti ruskih predstavnika, javlja agencija DPA , pozivajući se na diplomatske izvore u Rijadu.

Kambodža neće učestvovati na predstojećoj mirovnom samitu o sukobu u Ukrajini, koja će se održati u Švajcarskoj, budući da Rusija nije pozvana na taj događaj.

Osim Kambodže, odluku o neučestvovanju na mirovnom samitu u Švajcarskoj su prethodno doneli Meksiko i Nikaragva. Iz Meksika su poručili da neće učestvovati na događaju upravo zbog toga što Rusija nije pozvana, dok su iz Nikaragve poručili da je konferencija zapravo politička farsa čiji je cilj upućivanje novog ultimatuma Moskvi.

Mađarska još nije donela odluku da li će učestvovati na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, izjavio je šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova Peter Sijarto, postavljajući pitanje o smislenosti takvog samita bez učešća Rusije.

"Još nismo doneli odluku. A reći ću vam i zašto. S jedne strane, mi zaista poštujemo Švajcarsku. Poštujemo napore Švajcarske da postignu mir. Zaista poštujemo njihov stav. Ali istovremeno, pitanje je da li mirovna konferencija ima smisla ako na njoj nema zaraćenih strana", rekao je Sijarto u intervjuu beloruskom TV kanalu ONT.

Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih, na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

image