Srbija i Balkan

Izetbegović: Broj muslimana udvostručen, mogućnosti im sto puta veće

Lider SDA ponovo je u dobro prepoznatljivom maniru, počeo da "prebrojava"
Izetbegović: Broj muslimana udvostručen, mogućnosti im sto puta veće© Samir Jordamovic/Anadolu Agency via Getty Images

Broj muslimana je udvostručen, a i mogućnosti su ustostručene, poručuje Evropi lider SDA Bakir Izetbegović, dodajući da "nema reda dok haos ne zavlada".

"Muslimanski svet se nalazi u haosu. Nije to nikakva nova vest, koja bi mogla probuditi interesovanje šire javnosti. Muslimani zaslužuju mir. Put ka tome je trnovit", kaže Izetbegović, a prenosi RTRS.

Ističe i da je Evropa imala stogodišnji rat, te da je proizvela nacizam, staljinizam, fašizam, kao i "jednu perverznu stvar – inkviziciju".

"Oni su izmislili sprave za mučenje. I EU je nastala na kontroli dva resursa, uglja i čelika. Iz toga je krenula EU, kako bi se sačuvao mir. Islamski svet je kroz zadnjih 40, 50 godina prešao 500 godina istorije. Muslimani su se udvostručili brojčano, a njihove mogućnosti su se ustostručile. Zbog toga je taj disabalans izazvao konflikte, revolucije i ratove. Nadam se da će muslimani desetorostruko brže proći kroz to", rekao je Izetbegović.

Nije ovo lideru SDA prvi put da nešto prebrojava, a nedavno ga je, po nalogu Tužilaštva BiH saslušavala SIPA upravo zbog jedne slične računice.

"Prebrojali smo se. A koliko imamo lovaca i koliko ima mladih i koliko instruktora imamo na dronove i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate", rekao je Izetbegović 2022. godine.

Na ovo je tada reagovao i predsednik RS Milorad Dodik, koji je istakao da "nas Srbe neće niko prebrojavati, ali treba da znaju da nas je dovoljno", dok je zapaljive Izetbegovićeve izjave osudila čak i američka ambasada.

image