Srbija i Balkan

Marfi: Ustav BiH ne predviđa odvajanje Republike Srpske

RS može da postoji isključivo unutar BiH i da SAD podržava teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH, rekao je američki ambasador u BiH
Marfi: Ustav BiH ne predviđa odvajanje Republike Srpske© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi izjavio je danas da ustav BiH ne predviđa mogućnost da se Republika Srpska odvoji od BiH.

"Ustav BiH ne predviđa mogućnost za entitet da se odvoji od BiH, ili da dođe do mirnog razlaza, ili bilo kojeg drugog termina koji koristi Dodik ili političari u RS. To je neustavno i antidejtonsko delovanje", rekao je Marfi u intervjuu za "klix.ba".

On je dodao da RS može da postoji isključivo unutar BiH i da SAD podržava teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH.

"Put kojim je krenuo, ili pokušao krenuti, Milorad Dodik je slepa ulica. Ne samo za njega, već i za ljude oko njega i stanovnike BiH, uključujući građane entiteta RS. Put za budućnost je u Evropskoj uniji i on se treba otvoriti građanima BiH", poručio je Marfi.

Komentarišući Svesrpski sabor, Marfi je tvrdio da su neki stavovi ambasade SAD "loše interpretirani".

"SAD podržavaju Dejtonski sporazum i Ustav BiH, koji u sebi sadrži odredbu o 'specijalnim vezama' između entiteta RS i Srbije. Postoji i dokument koji je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH 2006. godine, koji dopušta određenu saradnju entiteta RS i Srbije po raznim pitanjima. Niko nema problem s tim što su se ljudi okupili ili imali razgovore, već s onim što je rečeno na takvim događajima", naveo je Marfi.

On je podsetio da je u saopštenju ambasade SAD bilo reči o određenim stavkama u Deklaraciji usvojenoj na Svesrpskom saboru za koje ambasada SAD smatra da se mogu opisati kao dezinformacije, kao što je koncept "originalnog Dejtona" i implikacije da je RS država.

image