Srbija i Balkan

Vučević: Ambasada SAD u Sarajevu pokazala elementarno nepoznavanje Dejtona

Predsednik Vlade Srbije je za RTS rekao da su sve 53 tačke Deklaracije između Srbije i Republike Srpske potpisane u okviru Svesrpskog sabora apsolutno u duhu Dejtonskog sporazuma, kao i da ni na jedan način ne vode ka njegovoj opstrukciji
Vučević: Ambasada SAD u Sarajevu pokazala elementarno nepoznavanje Dejtona© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da nije iznenađen negativnom reakcijom Američke ambasade u Sarajevu na održani Svesrpski sabor, ali da jeste činjenicom da je ambasada time pokazala elementarno nepoznavanje Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava Bosne i Hercegovine, pre svega po pitanju imovine koja pripada entitetima.

Vučević je za RTS rekao da su sve 53 tačke Deklaracije između Srbije i Republike Srpske potpisane u okviru Svesrpskog sabora apsolutno u duhu Dejtonskog sporazuma, kao i da ni na jedan način ne vode ka njegovoj opstrukciji.

Dodao je da je Dejtonski sporazum doneo 29 godina mira u Bosni i Hercegovini i da ona mora da nastavi da ga čuva, kao i da je Srbija garant tog sporazuma.

Vučević je podsetio i da je sam predsednik Aleksandar Vučić u reakciji na objavu Američke ambasade u Sarajevu rekao da njena tvrdnja nije
utemeljena u pravu i međunarodnim sporazumima.

Naglasio je da mora da se stvara prostor za razgovor, kao i da nas sve drugo vodi u pogoršanje situacije, iz koje se ne bi išlo u proces deeskalacije i kretanju ka boljim odnosima, već u proces dezintegracije, tj. udaljavanja i nerazumevanja.

"Mir je preko potreban i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima. Verujem da smo svi dovoljno zreli da nećemo ići u put koji je katastrofalan za svakog, već da ćemo razgovarati o budućnosti",naglasio je Vučević.

Dodao je da će se na taj način vršiti dalja integracija regiona, stvarati nove investicije, graditi putevi i pruge, i ići ka rastu standarda svih građana.

Vučević je rekao da su danas podele u našem društvu mnogo više medijski fabrikovane, nego što se društvo suštinski deli i dodao da je održani Svesrpski sabor upravo poziv i opomena za sabornost i zajedništvo o ključnim državnim i nacionalnim pitanjima.

Vučević je rekao za RTS da je vreme za sabornost i zajedništvo u aktuelnim geopolitičkim okolnostima, i da je sabornost garant da će narod biti "tvrđi orah".

Govoreći o dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima, Vučević je rekao da sledi period koji bi trebalo da bude bez izbornih ciklusa, ali da u njemu svakako mora da se nastavi međustranački dijalog.

"To je Ana Brnabić kao predsednica Narodne skupštine vrlo dobro radila, pokazujući visok nivo odgovornosti", naglasio je Vučević.

Dodao je da su upravo u tom dijalogu vlasti i opozicije postignuti neki rezultati, kao i da i vlast i opoziciju čeka mnogo stvari koje treba raditi zajednički.

"Mislim da je postignut ozbiljan napredak od maja 2023. godine, pa u odnosu na jesen i sve ono što se dešavalo oko decembarskih izbora", ocenio je Vučević.

Dodao je da se danas međustranački dijalog odvija upravo tamo gde mu je mesto - u Parlamentu.

"Bolje je da se rasprava dešava u Parlamentu, nego van njega. I kada je najžešća rasprava i kada se upotrebljavaju najtvrđi argumenti, parlament je mesto za to, a gledaoci skupštinskih rasprava mogu da dobiju pravu sliku o tome šta se zaista dešava", rekao je Vučević.

Dodao je da je proces dijalog neophodan, kao i da je podela u društvu daleko manja nego što se to medijski prikazuje i daleko manja nego u zapadnim zemljama.

Govoreći o izborima za Evropski parlament, Vučević je rekao da Srbija razume šta se događa u Evropi, ali da ne istrčava napred, već da pažljivo posmatra i razume politike koje nose evropski izbori.

"Mislim da je dobro za Evropu da je ta familija političkih stranaka dobila najveću podršku, da je to dobro u smislu stabilnosti same Evropske unije i samog evropskog kontinenta", rekao je Vučević za RTS.

Dodao je da je važno da Srbija gleda šta su njeni politički i nacionalni interesi, a ne da dozvoli da je nose emocije.

Rekao je da je strateški interese Srbije da bude deo EU, koja je zajednica utemeljena na interesu.

image