Srbija i Balkan

Vučić i patrijarh Porfirije čestitali islamskim vernicima Kurban-bajram

Predsednik je poželeo vernicima da praznične dane provedu u radosti i da je dele "sa svojim bližnjima, komšijama i prijateljima, a da nas duh ovog velikog praznika sve ispuni vrlinama humanosti, saradnje i praštanja
Vučić i patrijarh Porfirije čestitali islamskim vernicima Kurban-bajram© M.M./ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas predstojeći Kurban-bajram reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije i glavnom muftiji i predsedniku mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kao i svim vernicima islamske veroispovesti.

"Neka duh Kurban-bajrama bude podsticaj da našu Srbiju nastavimo da gradimo onako kako mi mislimo da treba, negujući mir i slogu. Zajedno, i samo tako, možemo našu sutrašnjicu učiniti još boljom", naveo je Vučić u čestitki.

Predsednik je poželeo vernicima da praznične dane provedu u radosti i da je dele "sa svojim bližnjima, komšijama i prijateljima, a da nas duh ovog velikog praznika sve ispuni vrlinama humanosti, saradnje i praštanja.

"Srbija je naša zajednička kuća, u kojoj se svako od nas oseća sigurno, ispovedajući veru svojih predaka i prenoseći je svojim potomcima", napisao je Vučić.

"Neka vam plemeniti Kurban-bajram bude blagosloven. Kurban-bajram šerif mubarek olsun!", navodi se u čestitki predsednika Republike.

Čestitku povodom Kurban-bajrama je islamskim vernicima u Srbiji uputio i patrijarh Porfirije.

"Svim muslimanima, našoj braći i sestrama po praocu Avramu – Ibrahimu, ali i našoj braći i sestrama po radostima, brigama, zajedničkim pregnućima u kojima učestvujemo na dobro svih – želimo mir, zdravlje i sreću povodom nastupajućeg Kurban-bajrama", navodi se u čestitki.

Patrijarh je istakao da je Kurban-bajram praznik koji i nas hrišćane, koji sa muslimanima delimo ove široke balkanske prostore, podseća na praoca Avrama, čoveka koji je svima koji verujemo u jednoga Boga, primer nepokolebive vere i poverenja u Tvorca – istinitog, pravednog, čovekoljubivog Boga koji podjednako voli sve ljude, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

"Želimo da sve muslimane, na ovaj veliki praznik, obraduje anđeo milosrđa i daruje izobiljem radosti", poručio je patrijarh Porfirije.

Islamski vernici sutra proslavljaju Kurban-bajram koji traje četiri dana.

image