Srbija i Balkan

Dan kad je Putin prvi put došao u Srbiju: Večera s Koštunicom, poseta Kosmetu (VIDEO, FOTO)

Ruski predsednik boravio je 16. i 17. juna u poseti Saveznoj Republici Jugoslaviji, što je bila prva njegova zvanična poseta našoj zemlji
Dan kad je Putin prvi put došao u Srbiju: Večera s Koštunicom, poseta Kosmetu (VIDEO, FOTO)© Кремљ

Na ovaj dan 2001. godine Vladimir Putin prvi put je došao u zvaničnu Srbiji, odnosno tada Saveznoj Republici Jugoslaviji. 

Putin se u Beograd uputio nakon prvog sastanka sa tadašnjim američkim predsednikom Džordžom Bušom, održanog u Ljubljani.

U najavi je navedeno da će Putinov boravak u SRJ biti "kratka radna poseta", koja će uključiti razgovore sa novim jugoslovenskim rukovodstvom nakon smene Slobodana Miloševića.

Moskva se obavezala da će pomoći Jugoslaviji da obnovi razorenu zemlju nakon NATO bombardovanja, kao i da će obezbediti snabdevanje ruskim prirodnim gasom.

"Uprkos istorijskim vezama između Rusa i Srba, Putin je prvi ruski predsednik koji je posetio Jugoslaviju od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine", objavila je tada agencija Asošiejted pres.

Ruski predsednik je na beogradski aerodrom sleteo oko 21.30, a nakon dočeka usledio je sastanak u tadašnjoj zgradi Saveznog izvršnog veća, a sada Palati Srbija.

U toj zgradi Putin se sastao sa predsednikom SR Jugoslavije Vojislavom Koštunicom. Nakon pozdrava usledila je svečana večera, čime je završen prvi dan posete.

Drugog dana posete, 17. juna, održan je prošireni sastanak u kojem su učestvovale mešovite rusko-jugoslovenske komisije za trgovinsko-ekonomsku, ali i naučnu i tehnološku saradnju.

"Učesnici su konstatovali da je posle izvesnog pada trgovine izazvanog neprijateljstvima u Jugoslaviji, prošle godine zabeležila određeni rast", navodi se u saopštenju Kremlja.

Posebna pažnja je posvećena snabdevanju SRJ energentima i dogovoreno je da se obezbede u količinama potrebnim za socijalnu i ekonomsku stabilnost zemlje.

"Putin i Koštunica su rekli da se zalažu za održavanje regionalne konferencije koja bi mogla da govori o nepovredivosti granica na Balkanu, teritorijalnom integritetu dotičnih zemalja i pravima etničkih manjina", navodi se u saopštenju.

Putin se potom sastao sa premijerom Zoranom Đinđićem. U fokusu razgovora bila su ekonomska pitanja, koja su podrazumevala i pregovore o plaćanju ruskog gasa.

"U pregovorima su učestvovale obe delegacije", piše u saopštenju Kremlja sa tog sastanka na kojem su u srpskoj delegaciji učestvovali Žarko Korać i Vladan Batić.

Putin na Kosovu i Metohiji

Prema prvobitnoj najavi, nakon sastanka sa Koštunicom i obraćanja medijima, Putin je trebalo da se vrati u Moskvu, a na Kosovo i Metohiju da otputuje ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov.

Međutim, došlo je do promene plana i Putin je lično otputovao u Prištinu, gde ga je na aerodromu dočekala garda ruskih mirovnih snaga.

Ruski predsednik je potom posetio štab ruskog mirovnog kontigenta u selu Vrelo. Uručio je ruska priznanja šestorici vojnika koji su se istakli u obavljanju svojih mirovnih dužnosti.

Sastao se i sa najvišim komandantima ruskog vojnog kontigenta kako bi razgovarali o vojno-političkoj situaciji na Kosovu.

"Predsednik je rekao da međunarodna zajednica treba da preduzme mere da izoluje naoružane ekstremiste i teroriste na jugu Srbije i Makedonije i eliminiše kanale za finansiranje militanata", navodi se u saopštenju Kremlja.

Održan je i sastanak sa šefovima delegacija zemalja članica Saveta bezbednosti UN, koji su doputovali na Kosovo u misiju utvrđivanja činjenica.

Na sastanku se razgovaralo o praktičnoj primeni Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Putin je sa komandantom Kfora razgovarao i o uslovima u kojima međunarodne mirovne snage moraju da deluju.

Na kraju dana, Putin je za ruske medije dao izjave, navodeći da je cilj njegove posete Kosovu i Metohiji reafirmacija obaveza Rusije u regionu i razgovor o problemima ruskog vojnog kontingenta.

Putin je ocenio stanje ruskih trupa na Kosovu kao sasvim zadovoljavajuće. On je napomenuo da postoje problemi sa finansiranjem i logistikom, ali oni nisu nerešivi i biće rešeni.

Osvrćući se na susret sa predstavnicima Saveta bezbednosti UN, čija misija boravi na Kosovu, Putin je rekao da želi da sazna kako se sprovodi Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i da razgovara o stavu Rusije po pitanjima koja se direktno tiču nje.

Predsednik je rekao i da Rusija podržava ideju predsednika Jugoslavije Vojislava Koštunice da održi konferenciju o Balkanu.

Kako je tada rekao Putin, ako se države regiona okupe i potvrde svoju privrženost međunarodnom pravu, Povelji UN, principima nemešanja u poslove drugih zemalja i teritorijalnom integritetu, kao i Dejtonskim sporazumima i drugim međunarodnim ugovorima, to bi moglo biti samo od koristi.

image