Rusija

Patrušev: NATO osiromašenim uranijumom ubija narod i 25 godina posle agresije na Jugoslaviju

Za 75 godina postojanja, Severoatlantska alijansa izvela je više od 20 krupnih vojnih operacija u različitim delovima sveta, uništila niz gradova, i dovela do smrti hiljada civila, podseća sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije
Patrušev: NATO osiromašenim uranijumom ubija narod i 25 godina posle agresije na Jugoslavijuwww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Godišnjica od nastanka NATO-a praktično se podudara sa velikim bombardovanjem SR Jugoslavije, kada je pod parolom "zaštite ljudskih prava i demokratije" avijacija Severoatlatnske alijanse odlučila da napadne nenaoružane ljude, rekao je danas za "Argumenti i fakti" sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev, govoreći o NATO i 4. aprilu, kada Alijansa slavi 75 godina svog postojanja.

Na pitanje da li je istina da je ovaj pakt za taj period stekao reputaciju glavnog svetskog agresora, Patrušev odgovara:

"Sudite sami. U bombardovanju (SR Jugoslavije) ubijeno je više od 2.500 ljudi, a ranjeno više od 12.000 civila. Tačan broj mrtvih još nije precizno utvrđen. Upotreba municije sa osiromašenim uranijumom dovela je do kontaminacije zemljišta i višestrukog porasta raka među stanovništvom. Osiromašeni uranijum nastavlja da ubija ljude i četvrt veka nakon agresije NATO-a".

Kako kaže, za ovih 75 godina Alijansa je postala "stabilan izvor opasnosti, kriza i sukoba", budući da je za taj period NATO sproveo više od 20 krupnih vojnih operacija!

NATO obučava diverzante i plaćenike da rade protiv Rusije

Govoreći o Ukrajini, Patrušev podseća da je NATO od 1995. godine počeo da aktivno održava vojne vežbe na teritoriji te zemlje, da bi 2004. Kijev doneo zakon da NATO snage mogu slobodno da se kreću po njoj. Kasnije, 2014, nakon državnog prevrata, aktivno se radilo na militarizaciji Ukrajine, a Rusija danas poseduje nepobitne dokaze da je Kijev, po naredbi SAD i NATO, planirao da se krajnje žestoko obračuna sa narodom u oblastima koje su pružale otpor novom kijevskom režimu.

"NATO sistematski jača svoj vojni potencijal duž naših granica od Barencovog do Crnog mora. Rukovodstvo Alijanse ne krije da najveći vojni manevri u Evropi od raspada SSSR-a, 'Stedfast difender 2024', koji se održavaju u blizini ruskih granica, imaju za cilj upravo 'obuzdavanje' Rusije".

"Severnoatlantska alijansa je de fakto jedna od strana u ukrajinskom sukobu i ona je aktivno uključena u organizovanje neonacističkog granatiranja ruskih teritorija. U okviru Alijanse donose se kolektivne odluke o novoj isporuci naoružanja, uz povećanje njegovih tehničkih i dalekometnih kapaciteta, dok instruktori NATO-a u nekoliko zemalja obučavaju plaćenike i diverzante za učešće u operacijama usmerenim protiv Rusije".

NATO je pod kontrolom SAD

Patrušev, takođe, podseća i da je Vašington "gospodar" Alijanse, budući da se "čitava politika NATO-a gradi na osnovu uputstava iz Vašingtona". 

"U NATO danas ulaze 32 zemlje, a njegove oružane snage čini ukupno oko 4.000.000 ljudi. Vašington koristi Alijansu kako bi sačuvao svoje vojno prisustvo u Evropi. Osim toga, ovaj vojni blok koji je potčinjen SAD ima za cilj i da izvrši nezakonit pritisak na suverene države koristeći vojne, ekonomske, informacione i druge resurse".

SAD, takođe, koriste svoj uticaj kako bi saveznicima diktirali pod kojim uslovima će oni nabaviti neko konkretno oružje od američkih proizvođača. Patrušev objašnjava da stoga Amerikancima ide u prilog to što NATO povećava svoje vojne kapacitete, zbog čega se tako aktivno i radi na širenju antiruskog raspoloženja, koje bi trebalo da objedini saveznike.

Kako dodaje, budžet Alijanse raste devetu godinu za redom, a 2023. on je iznosio više od 1,1 biliona američkih dolara. Ove godine, već je 18 zemalja Alijanse ispunilo naredbu da bi trebalo povećati vojne izdatke do dva odsto BDP-a. 

Komentarišući situaciju u Evropskoj uniji, Patrušev dodaje:

"Širenje rusofobije i plašenje sopstvenih građana navodnom 'ruskom pretnjom' postalo je najvažnija komponenta politike evropskih vlasti, koje na taj način pokušavaju da skrenu pažnju ljudi od sve većih unutarpolitičkih i ekonomskih problema".

"Evropske zemlje bloka odavno su izgubile mnoge elemente svog suvereniteta i danas su, u stvari, samo ekonomska i politička pomoć alijanse. U takvim uslovima, evropske vlasti sprovode sve vojne planove NATO-a bez pogovora", zaključuje on.

image
VV inauguration
banner