Srbija i Balkan

Red u Hramu Svetog Save za celivanje čudotvorne ikone iz Rusije

Čudotvorna ikona Majke Božije Koreno-kurska stigla je u sredu u Beograd i na poklonjenje vernom narodu prvo je bila izložena je u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, a nakon Spasovdanske litije izložena je u Hramu Svetog Save
Red u Hramu Svetog Save za celivanje čudotvorne ikone iz Rusije© РТ Балкан / Невена Ергић

Veliki broj vernika čeka ispred Hrama Svetog Save da se pokloni moštima prepodobnog Justina Ćelijskog i celiva čudotvornu ikonu Majke Božije Koreno-kurska koja je u Beograd stigla iz Rusije.

Čudotvorna ikona Majke Božije Koreno-kurska stigla je u sredu u Beograd i na poklonjenje vernom narodu prvo je bila izložena je u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, a nakon Spasovdanske litije izložena je u Hramu Svetog Save. 

Posle litije, čudotvorna ikone iz Rusije, upućena je vernom narodu u Sremskim Karlovcima, otkriva RT Balkan, a potom biće izložena i u drugim manastirima širom Srbije.

Ikonu je doneo prvojerarh Ruske Zagranične Crkve mitropolit Nikolaj.

Koreno-kurska ikona najveća je svetinja ruskog zagraničja koja je predstavljala neumornu Putevoditeljku u emigrantskim lutanjima, ruskih izbeglica.

Car Boris Godunov se sa strahopoštovanjem molio pred ovom svetinjom, zaštitnicom Kurska – zbog gladi koja ih je zahvatila, i obdario je mnoštvom poklona.

Na pozadini nebo plave boje, u središnjem delu ikone, Bogomajka ruke svoje uzdiže u molitvenom vapaju za rod ljudski.

U spomen prenosa Kurske ikone iz Moskve u Kursk, i prvog njenog javljanja 1619., ikona se jednom godišnje prenosi u krsnom hodu iz Kurska na mesto njenog javljanja, u Korensku pustinju i ostaje tamo do 13. septembra.

image