Srbija i Balkan

Džordž Robertson opčinjen Zmijom: Tači "kompleksna ličnost sa osobinama džinovskog vođe"

Engleski lord, jedan od glavnih zagovornika bombardovanja Srbije 1999. godine, bio je prošle nedelje gost vlasti tzv. Kosova povodom obeležavanja 25 godina od "oslobođenja od Srbije".
Džordž Robertson opčinjen Zmijom: Tači "kompleksna ličnost sa osobinama džinovskog vođe"www.globallookpress.com © Thomas Köhler

Engleski političar Džordž Robertson koji je od oktobra 1999. do 2004. godine bio generalni sekretar NATO-a i na tom mestu nasledio Havijera Solanu, izjavio je portal "Kaldžo", komentarišući proces vođama tzv. OVK pred Specijalnim većima u Hagu, da Hašim Tači "ima liderske kvalitete i da bi mogao da se vrati na političku scenu".

"Bio sam na promociji njegove autobiografske knjige koju je imao u Londonu. Održao sam mu govor gde sam rekao da treba da iskoristi svoje liderske talente. Bio je kompleksna ličnost sa osobinama džinovskog vođe. A ko zna, možda se jednog dana ponovo vrati na scenu", izjavio je Robertson.

Engleski lord, jedan od glavnih zagovornika bombardovanja Srbije 1999. godine bio je prošle nedelje gost vlasti tzv. Kosova povodom obeležavanja 25 godina od "oslobođenja od Srbije".

Robertosn je u Prištini prisustvovao i paradi tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga gde je izjavio da je "veoma ponosan onim što je na Kosovu urađeno", da je ponosan što je "danas" na "mirnom, multietničkom Kosovu u srcu Evrope" i što je "Kosovo tačno ono što jedna evropska država treba da bude". Bivši ministar odbrane Velike Britanije u Prištini je ponovio da je agresuha NATO-a na Srbiju bila opravdana "radi humanitarnog spasavanja Albanaca i dovođenja demokratije i slobode".

Inače, Hašim Tači, jedan od komandanata tzv. OVK, čovek, kako je Robertskon rekao, "sa osobinama džinovskog vođe" čiji povratak na političku scenu predviđa, kao i Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su u Hagu za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na KiM i Albaniji od marta 1998. do septembra 1999. godine, za mučenja i ubistva, okrutno postupanje, prisilne nestanke, progone na političkog i etničkoj osnovi, nezakonita hapšenja i postupanja. Tužioci su na početku suđenja imenovali 75 ubijenih, od kojih je 51 osoba srpske nacionalnosti, 23 su Albanci, a jedna je Rom.

U potvrđenoj haškoj optužnici, opisani su događaji koji su pratili pritvaranja u logore OVK na Kosovu kao i na severu Albanije, u Kukešu i Hasu. Što se tiče KiM pominju se logori u Đakovici, Gnjilanu, Kačaniku, Srbici, Lipljanu, Mališevu, Novom Brdu, Podujevu, Prištini, Prizrenu, Orahovcu, Suvoj Reci, Vitini...

Dokazni materijal iz optužnice ukazuje na veliki broj otmica, pritvora, ubistava, nestanaka koje su pripadnici tzv. OVK, od kojih prema Kurtiju "potiče" današnji KBS, počinili protiv stotina Srba, Roma, nelojalnih Albanaca.

"Ovi akti nasilja i maltretiranja vršeni su organizovano po utvrđenom obrascu, dok su čelnici OVK i optuženi lično, izjavama i publikacijama stalno pozivali na nasilje protiv protivnika, što ukazuje na orkestriranje nasilja sa vrha", navodi se u dokumentima suda u Hagu.

image