Srbija i Balkan

Edi Rama brani Hašima Tačija: Nije bilo trgovine organima, kriv je ruski uticaj

U svom govoru na samitu Saveta Evrope albanski premijer je branio vođu terorističke OVK Hašima Tačija
Edi Rama brani Hašima Tačija: Nije bilo trgovine organima, kriv je ruski uticajGetty © Michael Ukas - Pool

Albanski premijer Edi Rama pozvao je povlačenje izveštaja o umešanosti Albanije i kosovskih terorista u trgovinu organima tokom devedesetih godina na Kosovu i Metohiji. Rama je to rekao u svom govoru na Samitu Saveta Evrope u Rejkjaviku.

U svom govoru, Rama je branio vođu terorističke OVK Hašima Tačija i tražio da skupština povuče izveštaj koji je 2011. godine načinio Dik Marti a u kojem je potvrđeno da su Albanija i kosovski Albanci sarađivali u trgovini organima. Izveštaj Martija je usvojen u plenumu.

"Skupština Saveta Evrope ima moralnu obavezu da ispravi svaku grešku. U ovom slučaju, mora da povuče izveštaj koji je lažno povezao Albaniju kao jednu od osnovnih tačaka u trgovini organima, koje je sprovela Oslobodilačka vojska Kosova", rekao je Rama, prenosi Euroaktiv.

On je dodao: "Ne mogu da ostanem miran na ovom samitu jer je nepravda prema OVK i njenom bivšem vođi Hašimu Tačiju počela upravo ovde, pod zlonamernim uticajem njenog bivšeg člana u to vreme, Ruske Federacije".

Karla dl Ponte, bivši izvestilac Međunarodnog suda pravde za bivšu Jugoslaviju ocenila je da su pripadnici OVK trgovali organima Srba koje su kidnapovali na Kosovu i Metohiji.

Prema izveštaju, kidnapovani, koji su većinom bili Srbi su odvođeni u "žutu kuću" kod Burela u Albaniji u periodu od juna 1999. do maja 2000. godine, gde su im vađeni organi koji su potom transportovani do aerodroma, a onda su poslati u inostranstvo.

Rama je dodao da je Tači sada pred specijalnim sudom u Hagu, koji je osnovao "demokratski svet" koji je podržao izveštaj, a za koji je rekao da su ga "đavolski sponzorisale partije koje podržavaju Vladimira Putina u Generalnoj skupštini Saveta Evrope".

Tvrdnje su, kaže Rama, potpuno neutemeljene i deo kriminalne kampanje koja kleveće Albaniju i tzv. Kosovo.

image
VV inauguration
banner