Srbija i Balkan

SANU o rušenju Generalštaba i Sajma: Nenadoknadiv gubitak kulturološkog identiteta Beograda

Briga o ovom kompleksu nije samo pitanje arhitekture nego i pitanje samopoštovanja, etičkih principa i normi – konačno odnosa prema sopstvenoj istoriji
SANU o rušenju Generalštaba i Sajma: Nenadoknadiv gubitak kulturološkog identiteta BeogradaGetty © Photo by Pierre Crom/Getty Images

Najavljeno rušenje i radikalne promene namene kompleksa Beogradskog sajma i kompleksa Generalštaba i Ministarstva odbrane značiće i nenadoknadiv gubitak izrazito vrednog i značajnog dela kulturološkog identiteta Beograda, navodi se u saopštenju Srpske akademije nauka i umetnosti.

Budući da se SANU, u skladu sa svojim osnovnim načelima, zalaže i za očuvanje kulturnog identiteta u svim sferama nauke i umetnosti, a tu spada i identitet gradova, Akademija ističe da kulturološki identitet Beograda čine i kompleks Generalštaba i Ministarstva odbrane, kao i kompleks Beogradskog sajma sa svim postojećim objektima u okviru tih kompleksa.

Autori tih objekata i kompleksa bili su i članovi Srpske akademije nauka i umetnosti: arhitekta Nikola Dobrović – Generalštab i Ministarstvo odbrane, te arhitekta Milorad Pantović, inženjer Brako Žeželj i inženjer Milan Krstić – Beogradski sajam, i ta ostvarenja predstavljaju i njihove legate za buduće generacije.

"O umetničkoj i kulturološkoj vrednosti i značaju tih celina najbolje govori podatak da su pojedinačno ili u celini bili ili jesu u režimu zaštite kao spomenici kulture", podseća se u saopštenju, te dodaje da njihovo rušenje i promena namene značilo nenadoknadiv gubitak kulturološkog identiteta Beograda.

Srpska akademija nauka i umetnosti, kao najviša naučna i kulturna ustanova u Republici Srbiji, a u punom saglasju sa stavovima stručne javnosti jasno izrečenim na Forumu održanom 23. aprila 2024. godine, apeluje, predlaže i smatra neophodnim:

• Donošenje nove odluke, koja sadrži i materijalno odgovara prvobitnom rešenju Vlade Republike Srbije (br. 633-5959/2008 od 15.1.2009. godine) o proglašenju kompleksa Beogradskog sajma za spomenik kulture, a koja bi utvrdila mere zaštite za hale 1, 2, i 3 sa kompletnim pristupnim ansamblom, kao i za čitav prostor Beogradskog sajma.

• Da se za ceo kompleks Beogradskog sajma izradi i usvoji urbanistički Plan detaljne regulacije i da se na osnovu elementa Plana detaljne regulacije raspiše međunarodni arhitektonsko-urbanistički konkurs za obnovu, uređenje i unapređeno rešenje kompleksa i prostora Beogradskog sajma.

• Da se kompleks Generalštaba i Ministarstva odbrane kategoriše u status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

• Da se, na osnovu utvrđenih mera zaštite, raspiše međunarodni arhitektonsko-urbanistički konkurs za obnovu, uređenje i unapređeno rešenje celokupnog kompleksa i prostora Generalštaba i Ministarstva odbrane.

Srpska akademija nauka i umetnosti smatra da briga o ovom kompleksu nije samo pitanje arhitekture nego i pitanje samopoštovanja, etičkih principa i normi – konačno odnosa prema sopstvenoj istoriji, jer je to tačka posebnog sećanja.

Zbog svega napred rečenog nužno je da taj prostor bude dostojno obeležen s posebnom brigom, sećanjem i pijetetom, zaključuje se u saopštenju SANU.

image