Srbija i Balkan

NATO agresoru Vesli Klarku smeta budući Memorijalni centar na mestu Generalštaba

Čovek koji je bio na čelu NATO trupa za Evropu tokom agresije 1999. godine izrazio je nadu da kompanija Džareda Kušnera neće učestvovati u tom poduhvatu i naglasio da izgradnja spomenika predstavlja izdaju SAD
NATO agresoru Vesli Klarku smeta budući Memorijalni centar na mestu Generalštaba© Pierre Crom/Getty Images

Bivši američki general Vesli Klark, koji je tokom agresije 1999. godine bio glavnokomandujući NATO trupa za Evropu, izjavio je da učešće kompanije Džareda Kušnera u obnovi Generalštaba u Beogradu i izgradnja memorijala žrtvama bombardovanja, prestavlja izdaju SAD.

Klark je u izjavi za Si-En-En rekao da misli da je sjajno investirati u Srbiji, ali da se protivi izgradnji memorijalnog centra na mestu Generalštaba.

"Prvo, ta zgrada je, koliko nam je poznato, bila prazna. Drugo, to nije bila NATO agresija, to je bila kulminacija dugogodišnjih diplomatskih napora da se srpski diktator Slobodan Milošević ubedi da ne ubija sopstvene građane u delu Srbije poznatom kao Kosovo", rekao je Klark.

Novinar Si-En-Ena naveo je da je od kompanije "Afiniti partners" Džareda Kušnera dobio kopiju ugovora sa Vladom Srbije u kom se ne pominje termin "NATO agresija".

Iz Vlade Srbije je, po potpisivanju ugovora, s druge strane saopšteno da investitor ima obavezu da na istoj parceli izgradi Memorijalni kompleks posvećen svim žrtvama napada NATO na SRJ 1999. godine.

"Naivno je i zabrinjavajuće postaviti spomenik NATO agresiji. To bi bila izdaja SAD, naše politike, hrabrih pilota koji su učestvovali u toj kampanji, diplomatskih napora", naglasio je Klark.

Rekao je kako je Slobodan Milošević sa "nasiljem" na KiM počeo 1998. godine i ponovio narativ da je tom prilikom stradalo nekoliko desetina članova porodice Jašari uključujući žene i decu.

"Poslali smo Ričarda Holbruka da pregovara, ambasador Kristofer Hil je bio tamo i pregovarao, ja sam se sreo tri puta sa Miloševićem. Jedina stvar koju smo mogli da smislimo je bila, ‘Vidite, upozorićemo vas, molim vas ne počinjite ponovo. Upravo smo završili rat u Bosni, ne počinjite sve to iznova u Evropi’", naveo je Klark očigledno stavljajući agresora u ulogu mirotvorca.

Rekao je i kako je srpska strana u Rambujeu bila čvrsta u stavu da "neće da pregovara".

"NATO nije imao izbora, već da proba da zaustavi etničko čišćenje vrlo postepenom NATO kampanjom i naravno diplomatijom. I jesmo ga zaustavili", poručio je Klark ne navodeći detalje "postepene kampanje", ugašene dečje živote, bombardovanje voza, pijace u Nišu, rušenje mostova, korišćenje nedozvoljenog oružaja sa osiromašenim uranijumom, kasetnih bombi...

Istakao je da su Srbi "divni ljudi" i dodao da se nikada nisu suočili sa "onim što se dešavalo za vreme Miloševića".

"Koristio je nacionalizam protiv ostalih etničkih grupa u bivšoj Jugoslaviji, i to je isti obrazac koji vidimo danas kod Vladimira Putina. Znamo da je Srbija danas kanal za ruske napore da poremete NATO u Evropi. Pravljenje spomenika NATO agresiji deo je te ruske dezinformacione kampanje", navodi Klark ne pojašnjavajući kakva bi tačno mogla biti uloga Moskve u američkom investiranju u Srbiji.

On je izrazio nadu da kompanija Džareda Kušnera ipak neće učestvovati u tom poduhvatu.

"Napravite hotel, napravite memorijal svim ljudima koji su stradali, što uključuje uglavnom građane Kosova koje je ubila srpska policija, a ne memorijal NATO agresiji jer agresije nije bilo", rekao je Klark otvoreno zanemarujući srpske žrtve.

image