Srbija i Balkan

Gervala: Još se ne zna kad će biti otvoren most na Ibru

Opozicija smatra da je most potrebno otvoriti uz koordinaciju sa SAD
Gervala: Još se ne zna kad će biti otvoren most na Ibru© Andrew Aitchison / In pictures via Getty Images

Još se ne zna kada će biti otvoren most na Ibru i to je tema koja se u privremenim prištinskim institucijama mora "ozbiljno tretirati", poručuj potpredsednica vlade takozvanog Kosova i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, a piše "Kosova pres".

Ministarka kaže da će građani videti da je Most na Ibru u funkciji "onog trenutka kada preko njega bude saobraćaja".

Otvaranje mosta na Ibru pozdravljaju u Alijansi za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, ali ovoj partiji ističu da je za taj poduhvat potrebna koordinacija sa saveznicima.

Šef parlamentarne grupe AAK Besnik Tahiri smatra neophodnim otvaranje mosta Ibru koji povezuje Južnu Mitrovicu, u kojoj žive Albanci, i Severnu Mitrovicu, u kojoj žive Srbi. On, međutim, sumnja da se ovo radi zarad sprovođenja izborne agende.

"Kada je ta stvar u pitanju, neophodna je koordinacija sa Sjedinjenim Američkim Državama da ne bi došlo do poništenja ove odluke", naglašava Tahiri.

U međuvremenu, politički analitičari traže od vlade da most otvori bez puno političke buke, uprkos tome što kažu da stabilnost srpske zajednice na severu nije kao što je bila.

Jedan od njih, Dritero Arifi, izjavljuje da ne očekuje veliki pritisak od međunarodnih saveznika, uprkos činjenici da su zemlje Kvinte, kao i Kfor izjavile da nije trenutak da se most otvara.

image