Srbija i Balkan

Euleks o otvaranju mosta na Ibru: Glas Srba mora da se čuje

Niko ne treba preduzimati jednostrane odluke, posebno u ovom trenutku, kada se nalazimo na važnoj i osetljivoj tački u dijalogu i uopšte u odnosima tzv. Kosova i Srbije, kazao je šef misije Euleks
Euleks o otvaranju mosta na Ibru: Glas Srba mora da se čuje© Festim Beqiri

Šef misije EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) Lars Gunar Vigemark rekao je da je situacija na severu Kosova trenutno mirna, ali da postoje mnoge tenzije "ispod površine", i da odluka o otvaranju mosta na Ibru ne sme da bude jednostrana, prenosi "Gazeta ekspres".

Vigemark je naveo da, zbog niza incidenata koji su se desili, Euleks poziva na uzdržanost.

"Imali smo niz incidenata i zato pozivamo sve na uzdržanost. Kada je reč o otvaranju mosta o čemu je raspravljala Skupština opštine Severna Mitrovica, i za šta je Evropska unija bila vrlo jasna da o tome treba razgovarati u kontekstu dijaloga, niko ne treba da preduzima jednostrane odluke, posebno u ovom trenutku, kada se nalazimo na važnoj i osetljivoj tački u dijalogu i uopšte u odnosima Kosova i Srbije", kazao je Vigemark.

Dodao je da se na lokalnom nivou moglo čuti koliko je važno slušati lokalno stanovništvo i u Južnoj i u Severnoj Mitrovici.

"Pogotovo kada su u pitanju kosovski Srbi, njihov glas se mora čuti", naglasio je Vigemark.

On je pozvao strane da se uzdrže od provokativne retorike, posebno u vreme kada se vodi dijalog Beograda i Prištine.

"Nastavljamo sa našim izviđačkim patrolama zajedno sa kolegama iz policije Kosova i Kforom, imamo sinhronizovane patrole. Važno je da pokušamo da stabilizujemo situaciju. Pozivamo sve da pokažu uzdržanost i daju dijalogu vreme i prostor za pronalaženje rešenja", zaključio je Vigemark.

image
VV inauguration
banner